U trendu

Vetropark u Kovinu veličanstven poduhvat Srbije i UAE

KOVIN – Otvaranje vetroparka Čubuk 1 kod Kovina potvrda je snažne saradnje između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u oblasti čiste energije, prelaska na obnovljive izvore energije i i smanjenje emisije ugljendioksida, izjacio je danas ministar za klimatske promene UAE Tani Al Zajudi.

Zajudi je na svečanoj ceremoniji otvaranja vetroparka Čibuk 1 u Mramorku kod Kovina naglasio da je prelazak na čistu energiju postao imperativ i da ne treba gubiti vreme jer je to, kako je rekao, važno zbog otvaranja novih radnih mesta, poboljšanja zdravlja stanovništva i očuvanja životne sredine.

„Nadam se da će otvaranje Čibuka 1 doprineti da Srbija dostigne 27 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Zajudi.

Dodao je da kompanija Masdar svetski rekorder u obnovljivoj energiji i da planira da u tu oblast uloži više od 12 milijardi dolara u 42 zemlje sveta.

„Proizvodeći jedan kilovat po satu kroz solarnu energiju uspeli smo da smanjimo cenu električne energije što je važno za zemlje u razvoju“, zaključio je Zajudi.

Izvršni direktor kompanije „Masdar“, koja stoji iza projekta Čibuk 1, Mohamed Al Ramah nazvao je vetropark kod Kovina „neprevaziđenim poduhvatom“ Srbije i velikim i simboličkim projektom UAE koji, kako je rekao, predstavlja početak prelaska na čistu energiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

„Ovo je srpski projekat izgrađen srpskom stručnoasću na korist Srbije, srpskih domaćinstava i potrošača. Zajedno smo izveli veličanstven projekat koji je unapredio infrastrukturu i doneo radna mesta“, naglasio je Ramah i dodao da će otvaranje najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu podstaći razvoj ekonomije i nove investicije.
Zahvalio je Vladi Srbije i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su, istakao je, omogućili da Masdar učestvuje u projektu koji će, kako je naveo, biti cenjen u celom svetu.

Izvršni direktor Taaleri Group Robin Lindahl rekao je da je ta finska kompanija 2016.počela pregovore o ulasku u projekat Čibuk 1 i zahvalio je ostalim partnerima na prilici da ulože u njegovu realizaciju.

Dodao je da je Taaleri razvila energetske fondove i da će u projekte čiste energije uložiti 450 miliona evra u Evropi i svetu.
Direktor korporativnih poslova za Aziju i Evropu u nemačkoj investiciono-razvojnoj kompaniji DEG Turan Kaglajan rekao je da se glavna strategija te firme odnosi na obnovljive izvore energije, kao i da će Čibuk 1 doprineti raznovrsnijoj ponudi energije u Srbiji.

„Ovaj vetropark neće doprineti samo lokalnom razvoju i napretku Srbije na putu ka EU, već će uticati na ekonomski razvoj celog regiona“, ocenio je Kaglajan.

Iza projekta Čibuk 1 stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kompanija „Vetroelektrane Balkana“ je u stoprocentnom vlasništvu firme „Tesla Wind“, koja je zajedničko preduzeće kompanije Masdar, finske kompanije Taaleri Group i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar