U trendu

„Viking LIF“ otvorio nautičku sezonu za kruzere

BEOGRAD – Prvi kruzer stigao je danas u Beograd posle više od dve godine, i tako otvorio ovogodišnju nautičku sezonu za kruzere.
Kruzerom „Viking LIF“, jednim od najvećih na Dunavu, stiglo je 115 putnika i 40 članova posade, a njih je nakon razgledanja Beograda, na Međunarodnom pristaništu Luke Beograd sačekao nastup Umetničkog centra Talija.
Direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović rekao je Tanjugu da dolazak kruzera za Beograd znači mnogo za prihod, ali i promociju grada i Srbije.

„Kruzeri su jedan od najvećih promotera u toku sezone, pre svega promoteri nautičkog turizma, ali i promoteri Beograda“, ističe Popović i dodaje da je Beograd jedan od najstarijih evropskih gradova i ima šta da kaže i pokaže.

Popović podseća da smo 2019. godine imali rekordne rezultate, a ove godine očekuju oko 700 pristajanja, što je veliki pomak u odnosu na prethodne dve godine.

„U toku ove godine očekujemo negde oko 70.000 gostiju, dok će samo članova posade biti oko 30.000“, naglasio je Popović.

On je ukazao da se taj vid turizma zakazuje godinu dana unapred, pa je ova godina zapravo rezultat prošle godine.

„Ukoliko se pokažemo ove godine kao dobri domaćini, što ne sumnjam da će se dogoditi, mi ćemo sledeće godine naravno ima veći broj kruzera“, zaključio je Popović.

Predstavnica Prvog parobrodskog društva Ivana Milenković naglasila je da Srbija ima puno pristaništa i da je svako to pristanište jedan granični prelaz.

„Nama je cilj da produžimo putovanje i ostanak kružera. Otvaraju se i neka nova pristaništa, što će doprineti tome da imamo još veći broj kruzera“, istakla je Milenković.

„Ove godine računamo da će nekih 90.000 turista i oko 30.000 članova posade posetiti samo Beogradm, a isto toliko i Novi Sad, Golubac i Gornji Milanovac, koja su neka od najvećih pristaništa“ zaključila je ona.

Kapetan kruzera Ane Sejbrand rekao je novinariima da je vrlo srećan što su nakon više od dve godine pauze opet počeli da plove.

Napomenuo je da dve godine nisu mogli da plove pa su tako prošle godine plovili samo oko dva meseca, dok su 2020. godine obustavljene plovidbe.

„Nadam se da ćemo ove godine moći da plovimo cele sezone, ali to zavisi i od rata u Ukrajini, pa je oko 50 turista otkazalo putovanje zbog straha od rata“, rekao je Sejbrand.

On je rekao da se nada da će rat uskoro biti gotov pa da bezbrižno mogu da plove celu sezonu do novembra u Beogradu i generalno Srbiji.

„Uskoro ćemo početi sa dužim rutama koje traju oko 21 dan kao što je i plovidba od Bukurešta do Amsterdma“, ističe Sejbrand.
Jedna od turistkinja sa broda je rekla da je prvi put u Beogradu, a stvar koja je njoj najviše zapala za oko su svakako crkve, za koje je rekla da su božanstvene.

„Sviđa mi se što ljudi u Beogradu pričaju engleski, ali mi je takođe drago da sam naučila nešto o zanimljivoj i komplikovanoj istoriji ovog grada i države“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.