U trendu

Vinogradari koji prodaju grožđe moraju da se upišu registar

BEOGRAD – Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar. U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.

Ističu da je vođenje Vinogradarskog registra i Vinarskog registra sa ažurnim podacima od velikog znacaja i sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz uskladivanja sa propisima Evropske unije.

„Imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se finansiranje vinogradarsko – vinskog sektora u EU vrši finansijskim sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar“, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.

Precizirano je da su podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar.

Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.
Navode da se upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može uvek obaviti.

Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu naći na http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.