U trendu

Visa pokrenula pilot projekat za plaćanja kripto dolarom

LONDON – Kartičarska kompanija Visa saopštila je danas da je pokrenula pilot program za plaćanje kriptovalutama s platformom Cripto.com i da planira da kasnije ove godine ponudi opciju plaćanja USD koinom većem broju partnera.

USD koin (USDC) je stabilna kripto valuta čija je vrednost vezana direktno za američki dolar.

„Uočavamo rast tražnje potrošača širom sveta da im se omogući pristup, držanje i korišćenje digitalnih valuta, kao i potražnju naših klijenata da proizvode nude potrošačima s takvom opcijom plaćanja“, kaže Čuj Šefild, šef odeljenja za kriptografiju u Visa kompaniji, prenosi Rojters.

Prema dosadašnjoj praksi, ako kupac odluči da koristi Cripto.com Visa karticu za plaćanje kafe, digitalna valuta koju drži u elektronskom novčaniku morala je prvo da se konvertuje u tradicionalni novac da bi potom iznos bio deponovan na bankarski račun sa kojeg Visa izvršava transakciju prema prodavcu, uz naknadu troškova.

Međutim, najnoviji korak Vise, zasnovan na etereum blokčejn tehnologiji, otklanja potrebnu za konvertovanjem digitalne u tradicionalbu valutu da vi se transakcija izvršila.

Ovaj potez Vise dolazi nakon što su velike finansijske kompanije, ukljčujući najstariju njujoršku banku BNI Meloun, investicioni fond BlekRok, i Masterkard odlučile da prihvataju plaćanja nekin digitalnim novčićima, što je iniciralo prognoze da će kripto valute postati uobičajeni deo korporativnih investicionih portfelja.

Šef kompanije „Tesla“ Ilon Mask objavio je prošle nedelje da će kupci u SAD-u od sada moći da kupuju „Tesline“ električne automobile za bitkoine, što je veliki korak napred ka upotrebi te kripto valute u trgovini.

Visa je dodala da se udružila s Enkoridž bankom za deponovanje digitalnih sredstava (Anćorage) i da je ovog meseca obavila prvu transakciju slanjem UDS Koina preko Cripto.com platforme na Visa Etereum adresu u Enkoridžu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar