U trendu

VISA: Turisti iz SAD prednjače u SRB u plaćanju karticama

BEOGRAD – Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine su u Srbiji potrošili oko 36,6 miliona dolara, i zauzimaju prvo mesto na listi turista kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji.

To u proseku iznosi oko potrošenih 100.000 dolara na dnevnom nivou, pokazalo je istraživanje kompanije Visa.

Na drugom mestu, su se našili turisti iz Hrvatske i Nemačke sa po 17,4 miliona dolara troškova plaćenih prošle godine karticama u Srbiji.

Četvrtu poziciju zauzimaju gosti iz Ruske Federacije (17,3 miliona dolara), a u samom vrhu su još turisti iz Francuske (15,2 miliona), Velike Britanije (12,5 miliona), Švajcarske (12 miliona) i Kine (11,1 miliona dolara), navodi se u saopštenju kompanije Visa.

Što se tiče turista iz zemalja regiona, po upotrebi kartica prednjače komšije iz Crne Gore sa potrošnjom od 15,5 miliona dolara, kao i iz Bosne i Hercegovine sa 14,2 miliona na godišnjem nivou.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. u Srbiji je boravilo 3.689.983 domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od osam odsto u odnosu na prethodni period, a podaci o broju noćenja i dolazaka turista ukazuju na rekordnu godinu u turističkom smislu.

U istom istraživanju objavljeni su podaci o zemljama u kojima Srbi najviše koriste platne kartice.

Na prvom mestu su Italija, Grčka, Hrvatska, Austrija i Nemačka. Osim navedenih zemalja na listi su takođe i Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Francuska, kao i Bosna i Hercegovina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.