U trendu

Više od 100 brodova prošlo kroz Suecki kanal nakon deblokade

KAIRO – Više od 100 brodova prošlo je kroz Suecki kanal u oba pravca, nakon što je pomeren teretni brod koji je blokirao taj plovni put, izvestila je danas egipatska državna televizija.

Ukupno 113 plovila prešlo je kanal do jutros u 6.00, u skladu s prethodno najavljenim planovima kanala, navodi se u izveštaju egipatske televizije, a prenosi agencija Rojters.

Konvoji brodova su kroz kanal ponovo krenuli sinoć, pošto su tegljači pomerili nasukani 400 metara dug teretnjak „Ever Given“ sa tačke na kojoj se nalazio od 23. marta.

Očekuje se će kroz Suecki kanal danas proći još 140 brodova nakon što je 113 brodova prošlo tokom noći, izjavio je predsednik Uprave Sueckog kanala Osama Rabije.

Rekao je da će 95 brodova proći do 19.00 po lokalnom vremenu i još 45 do ponoći, čime su potvrđene njegove nade da će zaostatak prouzrokovan blokadom biti nadoknađen kroz tri do četiri dana.

Zastoj u plovidbi Sueckim kanalom, kojim ide do 20 odsto svetske pomorske trgovine, naneo je štetu svetskoj trgovini od više destina milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar