U trendu

Više od 150 biznis i političkih lidera na Samitu 100 u BG

BEOGRAD – Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope okupiće za dve sedmice u Beogradu više od 150 privrednih i političkih lidera regiona, koji će razmatrati kako digitalna transformacija može da podigne konkurentnost privrede celog regiona.

Kako je za Tanjug rečeno u Srpskoj asocijaciji menadžera, učešće na tom političko-poslovnom forumu potvrdili su premijeri Srbije i Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev, a očekuju se i drugi predsednici vlada i ministri zemalja regiona.

Ključna tema Samita 100 je digitalna transformacija, odnosno kako iskoristiti Četvrtu industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti ‘kvantni’ skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.

Izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović kaže da se samit posle sedam godina ponovo održava u Beogradu.

„Ovo je sedmi Samit 100 koji organizuje SAM zajedno sa regionalnim partnerima. Pokrenut je u Srbiji 2011. godine i nakon toga je organizovan u svim zemljama regiona, tako da nam je veliko zadovoljhstvo da posle sedam godina ponovo budemo domaćini“, navela je Bulatović.

Neke od glavnih tema foruma biće energetika i brendiranje regiona, ali i kako iskoristiti digitalnu transformaciju u svim sektorima privrede.

„Tema samita je digitalna transformacija i kako da iskoristimo četvrtu industrijsku revoluciju i podignemo konkurentost čitavog regiona. To i jeste cilj ove inicijative, da kao region, a ne države pojedinačno, podignemo konkurentnost i postanemo aktrativni za strane investitore. Još važnije je da ostanemo dovoljno atraktivni za naše mlade kako bi ostali u regionu“, ističe Bulatović.

Ovogodišnji samit, čiji je slogan „Digitalni skok za kvatni rast ili da li je Četvrta industrijska revolucija druga šansa za region?“, otvoriće predsednica Upravnog odbora Samita100 i predsednica Srpske asocijacije menadžera Stanka Pejanović, i direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alehandro Plater.

Bulatović podseća da je u okviru Samita 100 poslednjih godina pokrenuto više zajedničkih regionalnih projekata, poput projekta Feniks, koji su započele građevinske kompanije sa ciljem zajedničkog nastupa na trećim tržištima, zatim Edison, Zelena balkanika i Free cargo, koji predviđaju elektrifikaciju regiona, kako bi se više upotrebljavala električna vozila i lakše obavljao kargo transport.

Na panelima će se razmatrati dokle se stiglo u realizaciji tih projekata, ali i ukrstiti kreativne ideje i formirati novi inovativni projekti, prateći razvoj digitalne tehnologije.

Svi projekti se, kaže Bulatović, pokreću sa ciljem bolje ekonomske saradnje zemalja regiona i povećanja atraktivnosti za investicije.

Prvi put ove godine će, pored standardnih panela, biti uveden i format ‘hardtalk’ sa najpoznatijim biznis liderima, dodala je ona.

Sa predstavnicima najvećih kompanija razgovaraće se o tome kako oni vide budućnost ovog i drugih regiona, dodala je Bulatović.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel će se obratiti učesnicima samita putem video linka.

Najbolji stručnjaci iz regiona i Evrope govoriće i o mobilnost rada, energetskoj održivosti, brendiranju regiona.

Samit100 inicijativa okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanijem a pokrenuli su ga Srpska asocijacija menadžera, Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili i ostali biznis partneri iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH.
Samit 100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unapredenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

Namera organizatora je da se na zajedničkom susretu biznis lidera i državnika otvore perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope, a time i povećanja kvaliteta života u regionu.

Samit 100 će biti održan u beogradskom hotelu Hajat.

Prvi skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti Samit 100 je održan u Skoplju, u oktobru 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.