U trendu

Više od 200 miliona evra za energetsku efikasnost

VRBAS – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji vrtića u Vrbasu i izjavila kako je unapređenje energetske efikasnosti nacionalni projekat koji donosi smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu.

Ona je pre toga bila u jednom od 35 domaćinstava u ovoj opštini koja su dobila subvencije države za zamenu stolarije na.

„Pre šest meseci smo ovde potpisali ugovor i verujem da će sve biti gotovo u maju. Kada radovi budu završeni, videće se značaj unapređenja energetske efikasnosti. Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će biti oko 70 procenata niža na godišnjem nivou“, rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je razgovarala sa penzionerkom Ankom, koja učestvuje u projektu zamene stolarije.

„Sve ovo radimo zbog građana i nastavićemo da subvencionišemo zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje, kao i postavljanje solarnih panela. Jako je važno da građani prepoznaju značaj projekata i očekujemo da se na sledećem javnom pozivu, koji ka gradovima i opštinama raspisujemo krajem meseca, javi još veći broj građana“, ocenila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo obezbedilo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer podizanje energetske efikasnosti ima istu vrednost kao da se gradi elektrana.

„Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapređenjem energetske efikasnosti obezbeđujemo uštede i za domaćinstva i za državu“, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave.

Ona je istakla da će Ministarstvo obezbediti olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes kako bismo u narednih nekoliko godina smanjili potrošnju za najmanje 20 do 25 procenata, a računi će biti niži za 30-40 procenata“, rekla je Mihajlovićeva.

Načelnik Južnobačkog upravnog okriga Milan Novaković zahvalio je potpredsednici Vlade, Ministarstvu i ambasadi Švajcarske na pomoći pri rekonstrukciji četiri vrtića i škole.

„Time će se poboljšati uslovi za boravak dece. Videli smo i radove u Zmajevu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez privrednog rasta i politike koju sprovode Vlada i predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Novaković.
Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević rekao je da će završetkom radova biti obezbeđeni bolji uslovi za 700 đaka i 1.335 dece u vrtićima.

„I ovaj projekat je pokazatelj da se opština pretvara u energetski efikasnu. Takođe, realizujemo zajedno sa Ministarstvom i projekat unapređenja energetske efikasnosti, u kojem učestvujemo sa 35 domaćinstava, koja se ekonomski i energetski osnažuju uz pomoć Ministarstva“, rekao je on.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje sa Ministarstvom na unapređenju energetske efikasnosti.

„Zadovoljan sam što smo ovde i što zajedno nastavljamo sa sprovođenjem projekata kojima se unapređuje energetska efikasnost. Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra. Švajcarska podržava napore Ministarstva da lokalnim samoupravama pomogne u ovoj oblasti. Obeležavamo 30 godina saradnje Srbije i Švajcarske i drago mi je da možemo zajedno sa Ministarstvom da radimo u oblasti energetske efikasnosti i borbe sa klimatskim promenama, što je važan segment naše buduće saradnje“, rekao je Šmid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.