U trendu

Više od 3 miliona e-faktura proslo kroz novi sistem

BEOGRAD – Kroz novi sistem elektronskog fakturisanja do sada je prošlo više od tri miliona elektronskih faktura, a u sistemu trenutno radi 176.329 subjekata, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je navelo na Instagramu, izdavanje i prijem elektronske fakture izvršava se trenutno.

MInistarstvo podseća da su od 1. maja ove godine subjekti javnog sektora u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora.

„Tada je nastupila i obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora. Zatim je od 1. jula nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i e-fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora. Konačno, od 1. januara 2023. godine biće obavezno izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama između subjekata privatnog sektora“, navodi ministarstvo.

Kako napominje, sistem elektronskog fakturisanja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta i olakšavanju poslovanja i zato je uvođenje ovog sistema bio jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija, zajedno sa uvođenjem nove e-fiskalizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar