U trendu

Više od 500 učesnika na konferenciji u Bečićima 24-25. okt

PODGORICA – Na devetoj međunarodnoj Konferencija o ekonomiji 24. i 25. oktobra u Bečićima, čija je glavna tema ove godine „Sinergija – ključ uspeha regiona“, okupiće se više od 500 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti.

Konferenciju će, u hotelu Splendid, otvoriti predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, nakon koga će se obratiti zamenik generalnog sekretara OECD-a Ulrik Vestergaard Knudsen, saopstila je Privredna komora Crne Gore, koja organizuje konferenciju u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana (KIF ZB).

PKCG navodi da je reč o najznačajnijem ekonomskom forumu u Jugoistočnoj Evropi.

Pre panel diskusija biće održana ceremonija dodele BFCSEE sertifikata gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem, koje dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Regionalni savet za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Sertifikat će primiti 15 opština i gradova regiona.

Prvog radnog dana biće organizovana četiri panela na teme: „Zelena ekonomija i održivi razvoj“, „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“, „Turizam kao zajednički proizvod regiona“ i „Globalni izazovi vodnog stresa u 21. veku“.

Drugi dan konferencije obeležiće panel diskusije o saobraćajnoj infrastrukturi kao pokazatelju (ne)razvijenosti regiona, obrazovanju, zapošljavanju i demografskim trendovima, te digitalizaciji i inovacijama kao razvojnoj šansi.

Privredna komora Crne Gore kao organizator skupa će i ove godine otvoriti mogućnost za međukompanijske susrete tokom trajanja konferencije.

Organizatori navode da za tu prateću aktivnost konferencije vlada veliko intereseovanje privrednika iz regiona i šire.

PKCG od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji.

Komora je tu aktivnost započela u nameri da u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju na teme važne za ekonomiju u Crnoj Gori.

Kroz partnerstvo sa nemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, konferencija je dobila svoje mesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. godine u Berlinu.

Tada je i zvanično konferencija dobila status najznačajnijeg ekonomskog skupa u regionu, na koji rado dolaze i u njemu učestvuju i kompanije iz Nemačke, Austrije, kao i drugih zemalja EU, ističu organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar