U trendu

Više od 6.000 proizvođača organske hrane u Srbiji

BEOGRAD – Tržište organske hrane u Srbiji se intenzivno razvija poslednjih godina i ima više od 6.000 poljoprivrednih proizvođača, rečeno je danas na panel raspravi o organskoj proizvodnji u organizaciji Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica.

Učesnici su rekli da je svetsko tržište organske hrane vredno 90 milijardi evra, a evropsko oko 37 milijardi evra.

„Domaće tržište je u fazi nastajanja a trenutno imamo više od šest hiljada poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom“, rekla je generalna sekretarka Serbia Organike Ivana Simić.

Inače, biljke i životinje se u organskoj proizvodnji uzgajaju u skladu sa prirodnim procesima, čime se dobija kvalitetna i pre svega bezbedna hrana, a organsko mleko se sve češće preporučujemo majkama da ga uključe u ishranu deteta.

„Istraživanja su pokazala da korišćenje organskih mlečnih proizvoda značajno utiče na smanjenje rizika od pojave ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti kod dece mlađe od dve godine“, rekla je profesorka Poljoprivrednog fakulteta i predsednica upravnog odbora Serbia Organike Snežana Oljača.

Izvršni direktor na farmi organskog mleka u Čurugu Jovan Popović rekao je da oni sami proizvode sve što je potrebno za ishranu goveda i dodao da je sa proizvodnjom od oko šest miliona litara sirovog organskog mleka godišnje i 1.000 krava na muži ova farma treća najveća farma organskog mleka u Evropi, a jedina u Srbiji.

Od mleka sa farme u Čurugu proizvodi se Farma Organica mleko, a sertifikacija organske stočarske proizvodnje tamo se obavlja jednom godišnje kada ovlašćene kuće detaljno kontrolišu rad farme prema srpskoj i regulativi EU, rečeno je na skupu.

Proizvodnjom organskog mleka bavi se i Gordana Šoškić vlasnica Bio farme kod Zrenjanina, koja je istakla da se već 12 godina bave organskom proizvodnjom i ocenila da to pokazuje da u Srbiji postoji tražnja za organskim proizvodima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.