U trendu

Više od trećine kupaca bitkoina – kripto analfabete

NJUJORK – Budući da je kretanje cene bitkoina i njegovo dostizanje novih rekordnih vrednosti i dalje među glavnim vestima brojnih medijskih kuća, ova kripto valuta svakog dana privlači sve više investitora.

Međutim, kripto-početnici ne istražuju mnogo pre nego što se upuste u rudarenje ili investiranje u bitkoin, otkriva nedavno istraživanje softverske kompanije Kardifaj.

Podaci prikupljeni od 750 investitora u anketi sprovedenoj od 5. do 12. februara, u periodu tokom kojeg se cena jednog bitkoina popela sa 37.000 na 47.000 dolara, pokazuju da samo 16,9 posto investitora koji su kupili ovaj digitalni novčih „potpuno razume“ vrednost i potencijal kriptovalute, dok 33,5 odsto kupaca ili ne zna ništa o ovoj oblasti ili je nivo njihovog znanja „u povoju“, prenosi CNBC.

ipak, nedostatak znanja ili razumevanja nije ih sprečio od kupovine te virtuelne valute.

Anketa otkriva da više od 40 procenata svih kripto kupovina dolazi od novih investitora. Tome je delimično doprineo rastući trend prihvatanja bitkoina kao sredstva plaćanja. U protekla dva meseca, i PejiPal i fintek kompanija Skver dodali su ga na svoje platforme za onlajn plaćanja.

Rezultati ankete takođe pokazuju da je mnoge nove investitore na akciju podstakao strah da ne propuste priliku da zarade. Više od trećine ispitanika istraživalo je digitalne valute manje od mesec dana pre kupovine, a svaki četvrti kupac je rekao da se u to upustio u nadi da će u kratkom roku profitirati.

Obim ulaganja u kriptovalute je u januaru ove godine bio 23 puta veći nego 2019. godine, navodi Kardifaj, pri čemu je prosečan pojedinačni iznos kupovine porastao na 1.212 dolara u odnosu na samo 432 dolara u istom mešecu 2020.

Izlazak iz ove vrste ulaganja – odnosno prodaja kripto imovine – učestvovala je 26,8 posto u ukupnim transakcijama, što je pad u odnosu na udeo od 43,1 odsto u 2019. godini, kada je jedan bitkoin vredeo nešto više od 3.000 dolara.

Ali nije samo meteorski uspon bitkoina privukao nove investitore u kripto sferu, već su u tome određenu ulogu imali i pozitivni komentari javnih ličnosti.

Od 750 anketiranih investitora, nešto manje od 180 je reklo da pozitivnije gledaju na dodžkoin i da je sada veća verovatnoća da će u njega uložiti svoj novac zahvaljujući mnogobrojnim tvitovima glavnog izvršnog direktora „Tesle“ Ilona Maska i njegovih 48 miliona pratilaca.

Zapravo, Maskovi tvitovi o dodžkoinu, koji je nastao na memu, pomogli su da on postane treća najpopularnija kriptovaluta među ispitanicima, od kojih 8,0 posto ima tu valutu. Bitkoin i etereum, čija je zajednička tržišna kapitalizacija iznad jedan bilion dolara, i dalje su najpopularniji.

Investitori, ipak, nemaju potpuno poverenje u kripto. Više od polovine anketiranih saglasno je u odgovoru da im je najveća briga gubitak novca zbog izrazite volatilnosti cena virtuelnih valuta, zaključuje se u izveštaju Kardifaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar