U trendu

Viškova ima više nego što trgovine mogu da apsorbuju

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede Srbije do sada je pokmoglo da se proda dvadesetak šlepera krompira iz zaliha proizvođača kojih ima mnogo više nego što može da apsorbuje bilo koji trgovinski lanac, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je na otvaranju konferencije Agro Belgrade 2021 na Beogradskom sajmu rekao i da je prema zvaničnim podacima 2019. godine na srpskom tržištu bilo 96 odsto domaćeg krompira, a svega četiri odsto uvoznog.

„Prošle godine u septembru imali smo dobru cenu i potražnju od strane ruskog tržišta od 25 dinara po kilogramu, što je bila niža cena nego 2019, i verovatno su mnogi pomislili da će kasnije dočhi do rasta cena. Desio se obrnuti slučaj. Zbog toga što ne rade hoteli, restorani, nema proslava, a to su glavni rezervoari koji upijaju u sebe ovu vrstu poljoprivrednog proizvoda“, objasnio je Nedimović.

Dodao je da ministarstvo pomaže proizvođačima na prostoru Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Prijepolja.

„Moram da kažem da smo imali jednu čudnu situaciju. Pre nekoliko dana zvali su nas iz Prijepolja, mi smo obezbedili kamione, kupce, sve po ceni od 13 dinara. Kad smo im došli, ljudi su rekli da neće da prodaju, čekaju bolju cenu. E, ja tu ne mogu ništa. Za sve ostale stvari gde neko hoće da proda, tu možemo bez ikakvih problema da rešimo stvar. Za sada spram zahteva. Ne možemo mi verovatno znati za svaki poijedinačni zathev, ali ko nam se javi, mi nastojimo da pomognemo“, naglasio je ministar poljoprivrede.

Nedimović je dodao da iako će neko reći da to nije posao Ministarstva, on mislim da je njegov posao da se pobrine da srpski poljoprivrednici prodaju što više robe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar