U trendu

Vlada: Odlicni rezultati mera podsticaja zaposljavanja mladih

BEOGRAD – Tokom prva tri meseca primene novih poreskih olakšica, koje su stupile na snagu 1. marta ove godine, za zapošljavanje pre svega mladih, i pre svega za inovativna preduzeća, zabeleženo je veliko interesovanje kompanija za njihovu primenu, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Podsticaj koji je prevashodno namenjen lakšem zapošljavanju mladih i njihovom uvođenju u svet rada, propisan Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, od početka marta do kraja maja iskoristilo je 910 osoba zaposlenih kod 553 poslodavca.

Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate novozaposlenih od čak 70 odsto do kraja 2024. godine.

Drugu poresku olakšicu, za zaposlene na projektima istraživanja i razvoja u firmama u Srbiji, propisanu Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, u istom periodu iskoristile su 434 osobe zaposlene kod 41 poslodavca.

Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate zaposlenih od čak 70 odsto za deo plata zaposlenih srazmerno vremenu koje su proveli na istraživačko-razvojnim poslovima.

Ovakav rezultat je veoma značajan, imajući u vidu da je ovo mera direktno usmerena na mlade koji dobijaju svoje prvo zaposlenje, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije, kako se dodaje, ostaje posvećena dodatnom unapređenju poslovne klime u Republici Srbiji, borbi za radna mesta i stvaranju prilika za mlade, kao i digitalizaciji i visokim tehnologijama, za koje vlada veruje da će umnogome pomoći tranziciju domaće ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar