U trendu

Vlada Srbije daje jos pola milijarde dinara za Ovcar Banju

ČAČAK – U republičkom budžetu za sledeću godinu biće izdvojeno više od 500 miliona dinara za nastavak projektnih aktivnosti na 5.000 hektara zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure, dogovoreno je na sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj ovog područja održanom u Vladi Srbije.

„Uskoro se završava izrada elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu a ove nedelje biće raspisana javna nabavka za izgradnju rehabilitacionog centra u Ovčar Banji“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je i predsedavao sastankom u Vladi Srbije.

Dodao je da je planirano da se u izgradnju i opremanje ovog centra, koji je od velikog značaja za razvoj zdravstvenog turizma uloži oko pet miliona evra.

Planira se i završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru, izgradnja parkinga i saobraćajnice u gornjem delu je u završkoj fazi, a sledeće godine biće urađena još četiri kilometra ove saobraćajnice, što će koštati 250 miliona dinara.

Projektom je predviđeno ulaganje 110 miliona dinara za uređenje vidikovca na Kablaru sa pristupnim stazama i 20 miliona za solarni katamaran, u čemu Grad Čačak učestvuje sa 10 odsto sredstava.
Planirano je i ulaganje 25 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju mosta preko Zapadne Morave, koji bi spojio čačansku i lučansku stranu Ovčar Banje, kao i izgradnja saobraćajnice do vrha Ovčara i paraglajding staze.

Projektom je predviđeno da se sledeće godine u ekologiju uloži oko 90 miliona dinara, a očekuje se i početak realizacije kapitalnih projekata, među kojima je i izmuljavanje jezera Međuvršje, koji je omogućen bilateralnim sporazumom između Srbije i Mađarske.
„U ono što će Čačak i Lučani dobiti na 5.000 hektara zaštićenog područja u naredne dve godine će kroz različite projekte biti uloženo više od 55 miliona evra“, rekao je Todorović i istakao da će Ovčarsko-kablarska klisura biti jedno od naših najboljih lečilišta, ali i turističkih atrakcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.