U trendu

Vlahović: Moramo biti spemni za promene

BEOGRAD – Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je Srbija dobro prošla u pandemiji i rast će vrlo verovatno biti u skladu sa planiranim, od sedam odsto.

Tradicionalna struktura srpske privede omogućila je Srbiji da zajedno sa masovnim programom Vlade Srbije i NBS prođe relativno neoštećeno kroz pandemiju, rekao je za televiziju K1 Vlahović, koji je osnivač Kopaonik biznis foruma koji danas počinje u Beogradu i održavaće se u hibridnom formatu.

Budući rast zavisiće, kako kaže, od performansi koje ostvare tradicionalne privredne gradne kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena, građevinarstvo i energetika.

„Ali sa tradiconalnom strukturom teško da možemo da planiramo robusni rast, potrebni su nam i sektori zanovani na tehničkom progresu koji stvaraju uslove za takav rast“, rekao je Vlahović i naglasio da se moramo promeniti za promene.

Prema njegovim rečima, kovid je promenio svet koji se neće vrati na staro, kovid je ubrzao promene koje za sobom nosi četvrta industrijska revolucija i trajno se menja način na koji se priozivodi distiribuira i razmenjuje vrednost.

Srbija se pojavljuje kao atraktivna destinacija za nova ulaganja, rekao je Vlahović i dodao da to u kojoj meri ćemo iskoristi taj talas zavisi od brzine spovođenja reformi.

Predsednik SES-a je nagalsio da će Srbija imati vrlo visok bužetski deficit.

Program 26 Kopaonik biznis foruma kako je naglasio biće vrlo kompleksan, rasprava će biti dinamična i zanimljiva a u njoj će učestvovati 130 panelista.

Vlahović je izrazio žaljenje što to ove godine neće biti, kao prošle godine, skup sa više od 1.400 učesnika.

„Žao mi je što nema vise od 1.000 učesnika jer je formu mesto gde se razmenjuju iskustva diskutuje o problemima i sklapaju kontakti“, rekao je on i dodao da će tokom četiri dana na skupu učestvovati 130 panelista, 120 će ih biti u sali, a 10 će biti iz inostranstva preko zoom platforme.

Kako naglašava, kvalitet foruma neće biti promenjen u odnosu na prethodne godine, samo je ograničen broj posetilaca, neće ih biti 1.400 kao prošle godine kada je to bio najveći konfenrecijski skup u Evropi.

Rekao je da su organizatori Kopaonik biznis foruma očekivali da će i ove godine imati najveći skup i to posle pandemije.

Učesnici će biti svi najznačaniji privrednici, vlasnici i drektori najvećih preduzeća i banaka iz Srbije i regiona, ali i sveta. Na formu će između ostalog učestvavti i direktor Roša za Evropu i Aziju, stručanjak Branko Milianović, guverner Jorgovanka Tabaković i gotovo svi ministri u vladi iz ekonomskih resora.

Sutra će to biti ministar finasija Siniša Mali a forum tradicionalno u utorak zatvara predsednica vlade Ane Brnabić, rekao je Vlahović i dodao da će govoriti i specijani gost iz Vašingtona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.