U trendu

Vlasinski okrug je izazov domaćih i stranih investitora

SURDULICA – Netaknuta priroda, brezove šume, plutajuća ostrva, gastronomski specijaliteti i odmor na 1.200 metara nadmorske visine, samo su neki od prirodnih bogatstava koji nudi vlasinski kraj, koji je, iako obiluje privrednim resursima, nedovoljno razvijen, te predstavlja izazov za investitore i sve one koji ulažu u razvoj turističkih destinacija u Srbiji.

Nerazvijen kanalizacioni sistem, nedostatak sadržaja za decu, loša rasveta, nedovoljna promocija, kao i turistička sezona koja traje samo dva letnja meseca poteškoće su, navode lokalni stanovnici Tanjugu, sa kojima se susreću ugostitelji ovog kraja.

Projekat „Vlasina, čista ljubav“ namenjen razvoju turizma i ugostiteljima, održan je protekle sedmice sa ciljem da se nakon teškog perioda izazvanog pandemijom, osnaži privredni i turistički potencijal kraja u okolini Surdulice i Vlasinskog jezera.

Projekat je realizovan kroz niz edukativnih radionaca koje su se održavale od 23. do 26. avgusta, a lokalni preduzetnici iz oblasti ugostiteljstva i turizma imali su priliku da slušaju besplatna savetovanja kako da unaprede svoj biznis i obogate turističku i ugostiteljsku ponudu. „Predavanja su bila iz oblasti upravljanja finansijama, promocije biznisa, elektronskog turizma, digitalizacije, razvoja marketinga i brendiranja, ali i drugh korisnh alata za unapređenje biznisa“, naveli su za Tanjug organizatori projekta.

Projekat je organizovala Koka Kola, a partnersku podršku projektu pružili su kabinet ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, opština Surdulica kao i Turistička organizacija Surdulice.

Kako bi se što bolje pozicionirali na tržištu i plasirali svoje resurse, lokalnim ponuđačima pomogli su, stručnjak iz oblasti digitalnog i social media marketinga Milan Maglov, vlasnik knjigovodstvene agencije koja nudi savete preduzetnicima u vezi sa računovodstvenim i poreskim pitanjima Milan Trbojević i poznati kuvar, glumac i TV lice Slobodan Stefanović, ali i mnogi dugi predavači iz resornih oblasti.

„Projekat ‘Vlasina, čista ljubav’ je sjajan način da podsetimo ljude koliko je ceo ovaj kraj bitan za Srbiju i turizam, ali i da ovakva blaga zahtevaju određena ulaganja i investicije, jer prirodna bogatstva ovog kraja su nedovoljno iskorišćena“, izjavio je Tanjugu predavač Slobodan Stefanović, koji je učesnicima predstavio svoje kulinarske veštine i podelio nove recepte sa sastojcima karakterističnim za vlasinski kraj.

Sa lokalnim poznavaocem gljiva, Stefanović je spremao batake sa suvim vrganjima u mleku, prezentujući širok spektar pečuraka koji se mogu pronaći u vlasinskom okrugu i predložio učesnicima da svoju ponudu obogate receptima za sladoled i crnu čokoladu sa ukusom vrganja.

Stefanović je istakao da su posban utisak na njega ostavili organska i zdrava hrana, kao i otvorenost ljubaznih domaćina za saradnju i sticanje novih znanja i veština.

Lider projekta „Vlasina, čita ljubav“ Teodora Pasulj rekla je za Tanjug da je na projektu učestvovalo preko 20 prijavljenih, koji su slušali osam predavanja raspoređenih u čtiri dana, a da će organizatori, marketinškim inovacijama i pravljenjem sajta, nastaviti da podržavaju turizam i ugostiteljstvo ovog kraja.

„Ono što bih istakla kao poseban brend ovog kraja je Brezova voda, napitak koji se dobija od breze, čije šume okržuju Vlasinsko jezero i gljiva čaga, koja ima, kako tvrde lokalci, antitumorska svojstva, a od koje se prave različiti melemi“, navela je Pasulj.

Gljive smrčak, crna truba, vrganji, kao i med od iglica borovine su brendovi koji, pored čistog vazduha i netaknute prirode, karakterišu ovu oblast.

Posetioci Vlasinskog jezera imaju mogućnost da putovanjem brodom vide neka od jedinstvenih prirodnih čuda, kao što su plutajuća tresetna ostrva, koja plove jezerom u odnosu na to kako ih nanosi podizanjenje nivoa jezera i struje vetara.

Na njima ima jedinstvene flore i faune, koja privlači ljubitelje prirode, a samo jezero je bogato somom i pastrmkom, te predstavlja izazov za ljubitelje ribolova.

Poslednjeg dana projekta predstavnici medija su savetovali lokalne ugostitelje kako da unaprede svoje poslovanje sa aspekta promocije, dok su lokalci iznosili probleme sa kojima se susreću i zašto je, po njihovom mišljenju, ovaj kraj nedovoljno razvijen.

Sagovornica Tanjuga koja izdaje apartmane na Vlasinskom jezeru Verica Jovanović je istakla da je jedan od problema odsustvo zajedničkog delovanja ugostitelja ovog kraja, kao i izostanak podrške lokalne samouprave da se izgrade pešačke i biciklističke staze, koji bi privukli ljubitelje aktivnog odmora.

Meštanima ovog kraja stalo je da se ovaj kraj razvija na društveno odgovoran i održiv način u skladu sa brojnim privrednim i turističkim potencijalima koje poseduje, a najbolji način za to upravo je podrška lokalnim preduzetnicima iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Od kako je fabrika vode „Vlasinka“ u njenom sastavu, Coca-Cola Sistem kontinuirano ulaže u razvoj lokalne zajednice, privredni i turistički potencijal, kao i očuvanje životne sredine Vlasine, a ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev pozvao je domaće i strane investitore iz privatnog i državnog sektora da slede njihov primer.

Predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović je povodom održavanja ovog projekta izrazila zadovoljstvo sto je opština Surdulica podržana od strane predstavnika Vlade i Koka-Kola tima, učestvovala u realizaciji projekta „Vlasina, čista ljubav“, ističući da je u godini pandemije, ovakva vrsta ulaganja neophodna za male privrednike i skretanje pažnje na turisticvke potencijale Vlasine i Vlasinskog jezera.

Ona je istakla da pored prirodnih bogatstava ovaj okrug obiluje i rudnim potencijalima, te je primamljivo područje za razvoj svih grana privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.