U trendu

Vlasnici Plive mogli bi da pokrenu proizvodnju vakcine

ZAGREB – Izraelska farmaceutska kompanija „Teva Pharmaceuticals“, vlasnica hrvatske “Plive”, razgovara s proizvođačima vakcina protiv kovida-19 o uključivanju u proizvodnju, izjavio je izvršni direktor Kare Šulc.

“Teva” je kontaktirala sa proizvođačima i oni su kontaktirali nas, izjavio je Šulc.

Međutim, kako prenosi portal Indeks, ova kompanija, koja je najveći proizvođač generičkih lekova na svetu, nije želela da otkrije s kim su razgovarali.

„Tačno je da razgovaramo s izvornim proizvođačima vakcina. Ništa nije zaključeno“, izjavio je direktor izraelske kompanije, koja je danas objavila poslovni izveštaj za 2020. godinu.

„Načelno smo spremni da pomognemo proizvodnjom određenih odobrenih vakcina ili onih koje bi tek trebalo da budu odobrene“, rekao je direktor „Teve“.

Vlade širom sveta pokušavaju da nabave vakcine, a žurbu pojačava pojava novih sojeva virusa na koje pojedine vakcine slabije deluju, napominje Rojters.

Isporuke vakcina ograničavaju proizvodni kapaciteti kompanija, uključujući američku “Fajzer” i njegog nemačkog partnera “BioNTeh”, ali i “Modernu” i “AstraZeneku”.

Kako bi se povećalo snabdevanje, nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući “Novartis” i “Sanofi”, pristalo je da deli proizvodnju s drugim proizvođačima.

“Teva” je partner “Fajzeru”u kampanji vakcinisanja protiv kovida-19 u Izraelu. Njeno logističko odeljenje SLE brine o svim vakcinama u podzemnom skladištu ispod glavnog aerodroma u Izraelu, gde u 30 velikih zamrzivača stane pet miliona doza vakcina.

SLE pakuje vakcine u manje pakete od po 100 doza i isporučuje centrima za vakcinaciju.

“Teva” ima 61 proizvodni pogon u zemljama širom sveta, iako je izvršni direktor izjavio da planiraju da prodaju 11 pogona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.