U trendu

Vlasti SAD ponovo optuÅžuju Folksvagen

Američke vlasti ponovo su optuÅžile nemački Folksvagen (Volkswagen) da je nameÅĄtao testiranje izduvnih gasova i to kod 10.000 automobila sa jačim dizel motorima kako bi se na testovima prikazalo da emituju manje gasova nego ÅĄto to stvarno čine, javile su agencije. 
Folksvagen je postavio softver kod oko 10.000 vozila, modela za 2014, 2015. i 2016, naveli su američka Agencija za zaÅĄtitu Åživotne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za kvalitet vazduha.

Softver je instaliran na trolitarske motore koje koriste modeli „audi A6 kvatro“, „A7 kvatro“, A8, A8L, Q5 i „porÅĄe kajen“, kao i „folksvagen tuareg“, navodi se u saopÅĄtenju EPA, preneo je AFP. 

Automobili su na putu emitovali devet puta viÅĄe azotnih oksida nego ÅĄto dozvoljavaju standardi EPA, saopÅĄtila je ta agencija, a prenosi AP.

Novi softver je otrkiven testiranjem, rekla je predstavnica EPA Sinitija DÅžajls.

Folksvagen je danas demantovao da je postavio takav softver na jače dizel motore.

„Folksvagen ističe da nikakav program nije ugrađen u trolitarske dizel motore V6“ kako bi se izmenilo testiranje zagađenja, navodi se u saopÅĄtenju te nemačke kompanije.

Američke vlasti su prvobitno u septembru optuÅžile Folksvagen da je u vozilima sa četvorocilindarskim dizel motorom postavljao softver koji omogućava laÅžne rezultate na testovima izduvnih gasova. 

Folksvagen je potom priznao da 11 milona njegovih dizel automobila ÅĄirom sveta ima taj program. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)