Vlasti SAD ponovo optužuju Folksvagen

Američke vlasti ponovo su optužile nemački Folksvagen (Volkswagen) da je nameštao testiranje izduvnih gasova i to kod 10.000 automobila sa jačim dizel motorima kako bi se na testovima prikazalo da emituju manje gasova nego što to stvarno čine, javile su agencije. 
Folksvagen je postavio softver kod oko 10.000 vozila, modela za 2014, 2015. i 2016, naveli su američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za kvalitet vazduha.

Softver je instaliran na trolitarske motore koje koriste modeli „audi A6 kvatro“, „A7 kvatro“, A8, A8L, Q5 i „porše kajen“, kao i „folksvagen tuareg“, navodi se u saopštenju EPA, preneo je AFP. 

Automobili su na putu emitovali devet puta više azotnih oksida nego što dozvoljavaju standardi EPA, saopštila je ta agencija, a prenosi AP.

Novi softver je otrkiven testiranjem, rekla je predstavnica EPA Sinitija Džajls.

Folksvagen je danas demantovao da je postavio takav softver na jače dizel motore.

„Folksvagen ističe da nikakav program nije ugrađen u trolitarske dizel motore V6“ kako bi se izmenilo testiranje zagađenja, navodi se u saopštenju te nemačke kompanije.

Američke vlasti su prvobitno u septembru optužile Folksvagen da je u vozilima sa četvorocilindarskim dizel motorom postavljao softver koji omogućava lažne rezultate na testovima izduvnih gasova. 

Folksvagen je potom priznao da 11 milona njegovih dizel automobila širom sveta ima taj program. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.