VOA:Srbija pojačala zavisnost od ruskih energenata

VAŠINGTON – Na puštanje u rad gasovoda Balkanski tok reagovao je danas Glas Amerike (VOA) ocenom da je Srbija pojačala svoju zavisnost od energenta iz Rusije.

VOA podseća da je prvog dana nove godine u vojvođanskom mestu Gospođinci pušten u rad Balkanski tok i da su zvaničnici na otvaranju poručili da ovim Srbija obezbeđuje drugu, stabilniju trasu snabdevanja gasom, koja ne ide više samo preko Ukrajine.

Balkanski tok, cija je izgradnja kroz Srbiju pocela u martu 2019, deo je, navodi VOA, gasovoda Turski tok, kojim se, preko Turske, Bugarske do Srbije i Mađarske, transportuje ruski gas.

To znači, kako navodi VOA, da Srbija sada ima ukupno dva pravca snabdevanja gasom iz istog izvora.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je Srbija sada jedina zemlja u Evropi koja stoprocentno zavisi od ruskog gasa.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se ovim potvrđuje zavisnost Srbije od Rusije, ali napominje da je važno što je Beograd rešio pitanje snabdevanja gasom.

„Veliko je pitanje kako će preko Ukrajine ići. Ovim Srbija svoje interese zadovoljava i obezbeđuje sigurno snabdevanje iz Rusije“, rekao je Milivojević za Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.