U trendu

Vodafon preuzima kablovsku mrežu Liberti globala

BRISEL – Britanska telekomunikaciona kompanija Vodafon dobila je danas „zeleno svetlo“ antimonopolskih vlasti Evropske unije za preuzimanje kablovske mreže kompanije Liberti global u Nemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumuniji, u sklopu transakcije vredne 22 milijarde dolara.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je odobrenje “uslovljeno potpunim poštovanjem paketa obaveza koji je ponudio Vodafon“, javlja agencija Rojters.

Naime, Vodafon je ponudio da manjem rivalu u Nemačkoj, kompaniji Telefonika Dojčland, omogući pristup svojoj celokupnoj kablovskoj mreži u toj zemlji, što je pomoglo otklanjanju zabrinutosti EU.

„Telefonika će moći da se efikasnije nadmeće u oblasti širokopojasnog interneta u toj zemlji“, saopštila je EK.

Regulatori su prošle godine izrazili zabrinutost da bi spajanje Vodafona sa kablovskom mrežom Liberti globalna moglo da smanji broj provajdera i eliminiše konkurenciju.

Najnovije odobrenje je, kako ocenjuje njujorška agencija “Blumberg“, i svojevrsna pobeda za Vodafon, nakon što je izvršni direktor Dojče telekoma, Tim Hetges, prošle godine obećao da će nastojati da blokira ovaj dogovor, jer će, kako je rekao tada, stvoriti monopol na jednom delu TV tržišta i verovatno naštetiti medijskoj raznolikosti.

Akcije Vodafona skočile su jutros za 1,4 odsto na Londonskoj berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar