U trendu

Vojvodjanska banka predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju

Vojvodjanska banka danas je predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju za 2016. godinu.

Kako je objavljeno, na taj način banka se svrstala u 11 kompanija u Srbiji sa ovom praksom.

Predsednik Izvršnog odbora Vojvodjanske banke Marinos Vathis rekao je da je usvajanjem i prihvatanjem ovakvog opredeljenja banka iskazala želju da pored stremljenja ka ekonomskom napretku, ne zapostavi aktivnosti unapredjenja uslova života i zajednice u kojoj posluje.

„Kao odgovorna finansijska institucija opredelili smo se da budemo medju liderima društvene odgovornosti svesni činjenice da možemo i moramo da utičemo na ostvarenje globalnih ciljeva definisanih od strane Ujedinjenih nacija“, rekao je Vathis.

Prema njegovim rečima, izveštajem su sveobuhvatno i realno predstavljeni napori i postignuti rezultati i taj dokument omogućava da se na transparentan način sagleda ono što je učinjeno.

„Istovremeno nam ukazuje i u kom pravcu da postavimo nove izazove u narednim godinama“, rekao je on.

Direktorka sektora za društveno odgovorno poslovanje Vojvodjanske banke Zorica Džida rekla je da je GRI metodologija izveštavanja, korišćena za izradu izveštaja, pokazala da su najveća snaga banke zaposleni, kojih ima 1.500.

Oni su učestvovali u velikom broju volonterskih akcija, a kako je dodala, banka je kroz projekat „Budi svoj“ nastavila da podržava mlade bez roditeljskog staranja u potrazi za prvim zaposlenjem.

Kako je rekla, banka od ove godine podržava i programe UNICEF-a u Srbiji, za srećnije odrastanje svakog deteta.

Ona je zahvalila direktoru Smart kolektiva Nevenu Marinoviću koji je, kako je istakla, banci pružio pomoć i podršku prilikom izrade ovog dokumenta.

Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lot (Michel Saint-Lot) rekao je da je za UNICEF, partnerstvo i saradnja sa finansijskim institucijama i bankama ima za cilj da dečija prava budu u središtu programa održivosti kompanija, kao i njihovo uključivanje u poslovne agende.

„Drago mi je što izveštaj koji je predstavljen odražava posvećenost Vojvodjanske banke održivom poslovanju i predstavlja doprinos održivoj budućnosti“, rekao je on.

Na prezentaciji je prikazan i film Odgovorno u kulturi u saradnji sa Galerijom Matice srpske , u okviru koje je Vojvodjanska banka toj ustanovi poverila popis, obradu i kategorizaciju svojih 600 značajnijih nacionalnih slikara.

Upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da su tom saradnjom potvrdili da umetnost i kultura mogu zajedno, kao i da jedni i drugi od toga mogu imati korist.

Banka je prva finansijska institucija u Srbiji koja je formirala Sektor za društveno odgovorno poslovanje i jedna od retkih u Srbiji koja je ovu oblast uvrstila u dugoročnu poslovnu strategiju.

Izveštaj o održivosti Vojvodjanske banke za 2016. godinu prvi put donosi sistematičan pregled strategije, aktivnosti i učinka banke u ovoj oblasti, pružajući uvid u uticaje koje banka ostvaruje u oblastima korporativnog upravljanja, odgovornosti prema klijentima, dobavljačima, zaposlenima, zajednici i životnoj sredini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.