U trendu

Vojvođanska privreda se oporavlja od korona krize

NOVI SAD – Godinu dana od početka pandemije sa zadovoljstvom konstatujem da je očuvana kondicija privrede Vojvodine, bez obzira na izazove koje je nosio kovid sa sobom, izjavio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

„Prvi kvartal u odnosu na prethodnu godinu pokazuje rast od 1, 7 odsto. Industrijska proizvodnja beleži rast od 8, 3 procenta, izvoz je porastao za 28, 3 odsto, turizam pokazuje znake oporavka, uz povećanje dolazaka za 12, 9 odsto, a zarade su povećane za 9, 1 procenata“, rekao je Pastor na onlajn konferenciji „Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine“.

Konferenciju su organizovali Privredna komora Vojvodine i kompanija Color Media Communications, a Pastor je poručio da se s obzirom na podatke može reći da je vojvođanska privreda u fazi oporavka i da uz upornost može da stigne do nivoa pre kovida.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istako je da je poljoprivreda grana koja je u prošloj godini iznela krizu.

„Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu AP Vojvodine jeste kukuruz, čijim izvozom je ostvareno 167, 7 miliona evra, što je za 45, 5 odsto više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine“, rekjao je Vučurević.

Na konferenciji su održana dva panela posvećena međunarodnoj trgovinskoj saradnji.

Na panelu „Perspektive razvoja privrede i saradnja u regionu“ govorili su ambasadori Maroka, Egipta, Alžira i predstavnik ambasade Bugarske.

Na drugom panelu „Međuregionalna saradnja – osnova održivog privrednog razvoja“ predstavnici Privrednih komora Pariza, Županije Čongrad, Moravsko- šleske regije, Republike Srpske i Grčko – srpske Privredne komore razgovarali su o ulogama privrednih komora u proteklih godinu dana i saradnji sa privrednicima u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar