U trendu

Vojvođanski agrar učestvovao sa 1,4 mlrd.evra izvoza 2019.

NOVI SAD – Agrar Vojvodine učestvovao je prošle godine u ukupnom izvozu poljoprivrednog sektora zemlje sa 45 odsto, odnosno, sa više od 1,4 milijardi evra, rečeno je danas na skupu „Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini“ u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je učešće Vojvodine u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni agrara Srbije godinama unazad bilo preko trećine celokupne razmene, a u 2019. godini iznosilo je 40 odsto.

„Učešće izvoza agrara Vojvodine u ukupnom izvozu agrara Srbije u 2019. godini iznosilo je 45 odsto, to jest, preko 1,4 milijarde evra“, rekao je Vučurević.

On je dodao da i republička i pokrajinska vlada čine značajne napore da pomognu poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama da se, kako je rekao, obezbedi bolja konkurentnost naših proizvođača na domaćem, ali i na svetskom tržištu.

U Privrednoj komori Vojvodine danas je održan tematski skup „Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini“, u organizaciji PKV i „Dnevnik-Poljoprivrednika“ AD, a uz podršku Zadružnog saveza Vojvodine i Novosadskog sajma.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković rekao je da je resorni sekretarijat usmeren na mala i srednja poljoprivredna gazdinstva i da sve investicije, kako je rekao, idu u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačke industrije i standardizacije u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Zadržali smo nivo podsticaja kada je u pitanju biljna proizvodnja, odnosno 5.200 dinara po hektaru u delu stočarske proizvodnje. Očekujemo nastavak rasta tražnje za junećim mesom i iz tog razloga zadržali smo, čak u nekim kategorijama povećali nivo podsticaja za tovno govedarstvo“, naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić.
Sa tim istim merama nastavlja se i dalje u delu svinjarske proizvodnje, 15.000 dinara za kvalitetne priplodne krmače i nerastove, 7.000 dinara za kvalitetne priplodne ovce i ovnove:

„U ribarstvu i živinarstvu su ostali isti podsticaji, u pčelarstvu sa 720 dinara povećali smo iznos podsticaja po košnici na 800 dinara“, rekao je Katanić, navodi se u saopštenju PKV.

Kada je reč o organskoj biljnoj proizvodnji, povećan je procenat po hektaru za 400, a u delu organske stočarske proizvodnje, svaki korisnik može da ostvari 56.000 dinara po grlu.

Na današnjem stručnom skupu bilo je prisutno više od 100 predstavnika institucija sa republičkog, pokrajinskog, lokalnog nivoa, kao i poljoprivrednih proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.