U trendu

Vojvođanski privrednici na sajmu Interagro u Bijeljini

NOVI SAD – Delegacija od 12 vojvođanskih privrednika će, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV), od 20. do 22. septembra učestvovati na 17. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ‘Interagro 2018″ u Bijeljini, najavio je danas predsednik PKV Boško Vučcurević na konferenciji za novinare.

U okviru konferencije, održane u PKV, potpisan je Ugovor o partnerstvu izmedu Privredne komore Vojvodine i organizatora Sajma AD „Grad“ Bijeljina.

Vučurević je podsetio da je PKV ranijih godina učestvovala na ovom Sajmu, dodavši da je nakon četiri godine pauze ponovo pokrenula inicijativu kako bi se vojvođanska privreda tamo prezentovala, s ciljem jačanja privredne saradnje kroz umrežavanje privrednika.

„Spoljnotrgovinska razmena izmedu AP Vojvodine i BiH u prvih sedam meseci ove godine dostigla je iznos od 345 miliona evra, od čega je najveći deo izvoz i to u iznosu od oko 280 miliona evra, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Vučurević, a navodi se u saopštenju PKV.

Najveći deo pomenute razmene, kako je precizirao, odnosi se na teritoriju Republike Srpske.

On je podsetio da PKV ima potpisan Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, što predstavlja krovni sporazum na osnovu kojeg je napravljen akcioni plan, a učešće na Sajmu u Bijeljini, kako kaže, predstavlja realizaciju dela aktivnosti predviđenih tim planom.

„Cilj je da uvezivanjem privrednih subjekata podignemo robnu razmenu na viši nivo. U poslednje vreme, tu vidimo određen napredak, a naročito jer je u Republici Srpskoj pokrivenost uvoza izvozom sa prošlogodišnjih 68 procenata došla na 73 procenta“, istakao je predsednik Područne privredne komore Bijeljina Ante Gajić.

Ovakvom saradnjom na sajamskim manifestacijama, kako je naveo, naši privrednici imaju mogućnost da se predstave, da se čvršće povežu sa privrednicima koji su zainteresovani za saradnju i na taj način može doći do implementacije određenih projekata koje finansira EU, a tu je i zajednički nastup na trećim tržištima.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Interagro 2018“, koji će biti održan na prostoru Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini, očekuje se oko 200 izlagača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar