U trendu

Voren Bafet kupio udeo u proizvođaču čipova za 4,1 mlrd $

NJUJORK – Akcije tajvanskog proizvođača čipova TSMC-a porasle su danas nakon što je kompanija američkog biznismena Vorena Bafeta, Berkšir Hatavej, otkrila da je kupila udeo u tom tajvanskom preduzeću za 4,1 milijardu dolara.

U podnesku dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i objavljenom na berzi u ponedeljak, Berkšir Hatavej je naveo da je kupio oko 60 miliona američkih depozitnih potrvda za deonice TSMC-a tokom tri meseca zaključno sa septembrom, prenosi tv stanica Si-En-En (CNN).

Akcije TSMC-a su skočile danas na tajvanskoj berzi za preko 8,0 procenata.

TSMC učestvuje sa oko 90 posto u svetsoj proizvodnji super naprednih kompjuterskih ččipova, snabdevajući tehnološke gigante među kojima su i Epl i Kalkom.

.Berkširova kupovina udela u ovom tajvanskom tehnološkom gigantu dolazi u trenutku eskalacije tenzija između Kine i vlasti tog ostvra koje je 1949. godine proglasilo samoupravu, napominje američki medij.

Kompanija TSMC, koju na Tajvanu nazivaju svojom „svetom planinom“, toliko je važna tom ostrvu da njeni zaposleni mogu da podnesu zahtev da budu oslobođeni obuke za vojne rezerviste, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Berkšir takođe poseduje velike udele u Eplu, u Benk ov Amerika, Koka-Koli, Ševronu i kartičarskoj kući Amerikan Ekspres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.