U trendu

Votsap tuži vladu Indije zbog kršenja prava privatnosti

NJU DELHI – „Votsap“ (WhatsApp) je podneo tužbu protiv indijske vlade, zahtevajući da se blokiraju propisi koji danas treba da stupe na snagu, a koji će, prema ocenama stručnjaka, primorati tu društvenu platformu da prekrši pravila o zaštiti privatnosti, navode neimenovani izvori.

U okviru ovog slučaja, „Votsap“ traži od Višeg suda u Nju Delhiju da proglasi jedno od novih pravila kao kršenje prava na privatnost prema indijskom ustavu jer, prema tom pravilu, društvene platforme moraju da identifikuju „prvi izvor informacije“ kada vlasti to budu zahtevale, prenosi agencija Rojters.

Iako se zakonom zahteva da „Votsap“, koji je u vlasništvu Fejsbuka, otkrije samo ljude koji su optuženi za neka krivična dela, iz kompanije navode da to ne mogu sprovesti u praksi.

Iz „Votsapa“ poručuju da poruke imaju end-to-end enkripciju (šifrovanje), što znači da poruku mogu pročitati samo pošiljalac i primalac poruke, i da bi „Votsap“, kako bi ispoštovao indijski zakon, morao “razbiti” enkripciju kako primalaca tako i pošiljalaca poruke.

Zvaničnik indijske vlade tvrdi da „Votsap“ može pronaći način da prati kreatore dezinformacija, i dodaje da od kompanije nije traženo da „razbije“ enkripciju.

„Votsap“ u Indiji ima skoro 400 miliona korisnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.