U trendu

Vučić: Cilj dve milijarde evra godišnje od turizma

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplemetarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra godišnje.

Kako je naveo, mi uz Crnu Goru, BiH i Makedoniju možemo da ponudimo mnogo toga, pre svega inostranim turistima i to nešto novo. Jer, kako je rekao, rast turizma u svetu je oko četiri odsto godišnje, u Evropi oko dva, a kod nas je to 13 odsto.

„Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, turista iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto“, naveo je premijer i u tom smislu pomenuo da će ubrzo biti uspostavljene diretkne avionske linije sa Kinom, tačnije da će to biti nakon posete predsednika Srbije toj zemlji krajem marta, a da će onda uz uvođenje bezviznog režima rast broja turista iz Kine biti još povećan.

On je naveo i da će Mađarska davati posebne ulazne dozvole za Kineze od 48 sati tako da će u tu zemlju iz Srbije kineski turisti moći lakše da uđu, na „siti brejk“, i da tako provedu dva dana, od čega će koristi imati obe zemlje.

Razgovara se ozbiljno, dodao je, i s turoperaterima iz Rusije, a evidentno je da je sve više gostiju sa zapada i taj se broj za poslednje tri godine uvećava 10 odsto godišnje.

Vučić je pomenuo i vaučere za letovanje građana u Srbiji, navodeći da je time oživeo domaći turizam.

„Nekad su se meni i ministru Rasimu na tu ideju smejali“, primetio je Vuičić, dodajući da je za ideju čuo od slovačkog premijera Roberta Fica koji mu je rekao da su i Srbija i Slovačka zemlje bez mora , te da zato moraju da imaju drugacxciju tusitičku ponudu, ali i da svoje građane uvere da je lepo odmarati se u svojoj zemlji.

„Oživeli smo našu turističku privredu“, rekao je Vučić, apostrofirajući toplički kraj, Lukovsku i Prolomsku banju, i podsetivši da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće u odnosu na prošlu godinu.

Vučić je rekao da Beograd postaje najvažnija „city break“ destiancija, primetivši da je za to zaslužan i gradonačelnik Siniša Mali, između ostalog i zato što, kako je naveo, u glavnom gradu trenutno ima 470 javnih gradilišta, a pre tri godine su bila samo 54.

„Beograd postaje grad kranova, dizalica i radnika“, primetio je Vučić i istakao da vlada to želi i za Novi Sad, Niš i druge gradove u Srbiji jer će samo tako će moći da se govori o većem napretku.

Vučić je rekao i da nikoga u Srbiji ne treba da obeshrabri činjenica da ne izlazimo na more, jer je, ističe, stvar u usluzi, objektima, infrastrukturi i teškom i napornom radu.

Uz napomenu da je Srbija u prethodnom periodu izgubila mnoge banje, da su mnoge propale, Vučić je naglasio da je i to šansa za domaće i strane investitore koji bi mogli da ulažu u njihov oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.