U trendu

Vučić: Ikea do kraja godine u Srbiji

Izgradnja prve robne kuće švedske kompanije Ikea, vredna 300 miliona evra, počeće krajem godine, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa švedskim premijerom Stefanom Lovenom u Davosu.

Vučić je rekao i da očekuje posetu švedskog premijera Srbiji u toku ove godine, kao i da je Švedska zadovoljna čvrstim evropskim stavom Srbije.

„Glavna tema susreta bili su ekonomski odnosi naše dve zemlje. Ulaganja i poslovanje skandinavskih kompanija u Srbiji predstavljaju znak da smo ekonomski sigurna zemlja. To je dobar signal drugim investitorima“, istakao je Vučić.

On je naglasio da i druge švedske kompanije, kao što su Tetrapak i ABB, posluju u Srbiji i da očekuje dolazak i mnogih drugih.

„Radićemo na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju stranih investicija. To su nam glavni ciljevi“, dodao je Vučić, koji je sa Lovenom razgovarao i o ekonomskim odnosima dveju zemalja, migrantskoj krizi i evropskim rešenjima.

Premijer Vučić sastaće se danas, drugog dana boravka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, i sa predstavnicima kompanija Mekinzi, Tarket i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Srpski premijer u toku popodneva prisustvuje i okupljanju lidera i diskusiji na temu „Kako odgovoriti na humanitarnu krizu“.

Vučić: Nema nesigurnosti zbog izbora, biće investicija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas svojim sagovornicima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu čvrsta uveravanja da će Srbija, bez obzira na raspisivanje izbora, ostati stabilna i na istom, reformskom putu.

„Svi sa kojima sam razgovarao rekli su samo jednu stvar – da im je važno da Srbija ostane stabilna. I oni su potpuno uvereni u to“, rekao je Vučić novinarima.

Kako je istakao, učesnici foruma sa kojima je razgovarao tražili su garancije da će Srbija nastaviti sigurnim čvrstim putem u reforme, kao i da žele da Srbija bude stabilna, kao što je sada.

„Svaku vrstu uveravanja za to su i dobili i mislim da ne osećaju apsolutno nikakvu nesigurnost po tom pitanju. Nama je od 18. februara do 1. marta u toku četvrta revizija sa MMF-om i ako i to prođemo, potpuno je besmisleno da posle toga bilo ko to prekine“, rekao je Vučić novinarima.

On je istakao i da nema nikakvih sumnji da će u Srbiji biti novih investicija, podsetvši na podatak da je prošle godine, kada nije bilo većih privatizacija (Telekom, Aerodrom…) bilo milijardu i 600 milona evra investicija.

„Da bismo mogli dobro da živimo, nama je potrebno da to bude u kontinuitetu preko dve milijarde i zato su nam ovakve zemlje koje se šire, koje imaju odlične ekonomije, kao što je Švedska veoma važne“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.