U trendu

Vučić: Skandal s računima za struju – građani će biti obeštećeni

Građani koji su, zbog nepravilnosti i radu EPS-a, dobili račune veće nego što su potrošili za struju biće obeštećeni, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i poručio da se skandal s računima više neće ponoviti.

Vučić je na konferenciji za novinare, navodeći da je jutros razgovarao sa direktorom EPS Miloradom Grčićem, rekao da je primio 104 pisma građana koji su mu poslali uvećane račune za struju, dodajući da je normalno da računi budu uvećani za pet, deset odsto, ali da je nemoguće da budu uvećani za 100 ili 150 odsto.

„Ustanovili smo nepravilnosti u radu EPS-a, vodiće se i posebna istraga drugih državnih organa“, rekao je Vučić i dodao da je Grčić upozoren i da će danas upoznati javnost o merama EPS-a.

Vučić je rekao da je očigledno da pojedina brojila nisu ni očitavana, navodeći da niko ne može da izmišlja cenu struje i povećava račune.

Premijer je rekao da će novac građanima biti vraćen, tako što će plaćati manje račune za februar ili mart ili na neki drugi način.

„Taj skandal se neće ponoviti i tu priču smo završili“, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji su, kaže, znali da država neće dozvoliti takvu nepravdu i da će uzeti stvar u svoje ruke.

Grčić: Obeštetićemo građane, a odgovorne smeniti

EPS će obeštetiti sve građane koji su dobili nerealno visoke račune za struju, izjavio je danas v.d. direktor tog preduzeća Milroad Grčić i poručio da je pokrenuta istraga i da će odgovorni biti smenjeni već naredne nedelje.

Grčić se izvinio građanima koji su dobili visoke račune, navodeći da u određenim delovima Srbije, odnosno na teritorijama određenih elektrodistribucija postoji greška u ispostavljenim računima.

Tih problema, kako kaže, ima najviše u Beogradu i Nišu.

„Sve ćemo proveriti, bavićemo se ovim problemom vrlo temeljno i odgvorni će biti smenjeni. Imaćete imena već za nekoliko dana“, rekao je Grčić u izjavi novinarima.

Kako je objasnio, pri sledećem čitanju, 1. februara, greške će biti ispravljene.

„Građani koji smatraju da su oštećeni ili da imaju nerealno veći račun, a sve kao posledicu neočitavanja brojila, mogu da reklamiraju račun, a mi ćemo sve ispitati i vrlo precizno pod našim nadzorom 1. februara biće očitana potrošnja za januar i ispravicehmo svaki račun. Niko neće biti oštećen“, naglasio je Grčić.

On se izvinio i javnosti zbog nedovoljno preciznog informisanja EPS grupe, za šta je kao razlog naveo nedovoljne ili netačne informacije koje su stizale iz elektrodistribucija.

Podsetivši da je jutros imao sastanak sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, Grčić je rekao da je premijeru preneo šta se desilo u pojedinim elektrodistribucijama.

„Žao mi je, jer je premijer ljut na EPS zbog ovog događaja. Međutim, poptuno legitimno je ljut, bez obzira što je EPS prošle godine vredno radio, što ima odlične rezultate i što je iznad očekivanja održan nivo spremnosti kompletnog elektrosistema“, istakao je Grčić.

Za to su, dodao je, najzaslužniji operativci EPS-a na terenu.

Grčić je dodao da je, prema statistici, potrošnja električne energije zimi povećana u proseku za 22 odsto, ali da to nije razlog previskoh računa.

„Uvećana potrošnja postoji, ali imamo problem u Nišu i Beogradu. Sve ćemo proveriti, bavićemo se ovim problemom vrlo temeljno i odgvorni će biti smenjeni“, ponovio je Grčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar