U trendu

Vujovic: Povecanje klimatske ambicije među prioritetima Vlad

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa regionalnim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva za COP26 Dejvidom Moranom i ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Makleud o ciljevima, značaju i prioritetima predstojeće Konferencije UN o promeni klime (COP26), koja će biti održana početkom novembra u Glazgovu.

Ministarka je navela da je povećanje klimatske ambicije i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

„Uložili smo velike napore da se u martu ove godine usvoji Zakon o klimatskim promenama, koji je osnova za uspostavljanje sistema za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Ubrzano radimo na izradi pratećih dokumenata, a oformili smo i Nacionalni savet za klimatske promene u čijem radu učestvuju predstavnici resornih ministarstava, struke i civilnog sektora“, kazala je Vujović.

Objasnila je da je osnovni podzakonski akt koji se trenutno izrađuje Strategija niskougljeničnog razvoja, koja će se usvojiti mnogo pre predviđenog roka i istakla da je u planu Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove čiji je rok za donošenje 2023. godine.

Ministarka je dodala da je COP26 prilika da Srbija iskaže svoju posvećenost globalnim klimatskim naporima.

„Naš cilj je da povećamo ambicije i da doprinesemo boljoj integraciji klimatskih promena u sektorske politike, što ćemo pokazati kroz usvajanje i podnošenje revidiranog Nacionalno određenog doprinosa, sa povećanom klimatskom ambicijom od najmanje 33,3 odsto smanjenja emisija GHG do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu“, istakla je Vujović.

Ona je dodala da se u saradnji sa Programom UN za razvoj i ostalim partnerima, realizuju projekti koji su osnova za pozicioniranje Srbije kao lidera u regionu u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.