U trendu

VW dobio ponudu za Lamborgini vrednu 7,5 mlrd evra

LONDON – Kompanija Folksvagen (VW) dobila je ponudu vrednu 7,5 milijardi evra za preuzimanje Lamborginija od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama nemačkog proizvođača vozila da ovaj brend „nije na prodaju“, objavio je britanski nedeljnik Autokar (Autocar).

Švajcarska Kvantum Grupa (Quantum) iznela je neobavezujuću ponudu u pismu o namerama upućenom Folksvagen grupi ranije ovog meseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje.

Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Sentrikus Aset Menadžment (Centricus) iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju.

Predsednik VW grupe Herbert Dis i predsednik Audija Markus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborginija, navodi list, dodajući da je redakcija došla u posed kopije ponude zajedno sa drugim poverljivim dokumentima.

VW je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za Lamborgini i Dukati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja.

Međutim, nemački automobilski gigant je zvanično odbacio predlog za prodaju u decembru 2020. nakon sastanka nadzornog odbora VW grupe, kada je odlučeno da poslovanje Lamborginija ostane pod kontrolom Audija, zajedno sa Bentlijem.

Audi je postao vlasnik Lamborgini Automobila 1998. godine otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udeo u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatek (Megateć) od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsednika države Suharta, podseća britanski nedeljnik.

Lamborgini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati, u Italiji, zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla rekord na prihod od 1,61 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.