U trendu

VW planira Ε‘est fabrika baterija u Evropi do 2030.

FRANKFURT – Nemački Folksvagen planira da obezbedi ponudu Δ‡elijskih baterija i Ε‘irenje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Evropi, u okviru pojačanih napora da pretekne „Teslu“ i učini takozvanu e-mobilnost jeftinijom.

Drugi najveΔ‡i svetski proizvoΔ‘ač automobila, koji je u jeku snaΕΎnog zaokreta ka automobilima na baterije, saopΕ‘tio je danas da planira da u Evropi pokrene do 2030. godine Ε‘est pogona za proizvodnju baterija na gorive Δ‡elije, koje Δ‡e graditi sam ili u saradnji s nekim partnerima, prenosi Rojters.

„E-mobilnost je za nas postala osnovna delatnost. Sada sistematski integriΕ‘emo dodatne procese u lanac vrednosti“, izjavio je generalni direktor VW-a Herbert Dis.

Planirani pogoni Δ‡e imati proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godiΕ‘nje, dodao je i naglasio da kompanija ΕΎeli da obezbedi dugoročnu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u eri mobilnosti s nultom emisijom.

Folkvagen grupa je takoΔ‘e najavila ulazak u partnerstva sa naftnom kompanijom BritiΕ‘ petro;leum i vodeΔ‡im evropskim kompanijama Enel i Iberdrola kako bi proΕ‘irili mreΕΎu stanica za punjenje električnih vozila.

Nedostatak infrastrukture i dalje vidi kao glavnu prepreku za masovno prihvatanje automobila na baterije.

β€žU proseku Δ‡emo sniziti troΕ‘kove baterijskih sistema na znatno ispod 100 evra po kilovat satuβ€œ (119 dolara), rekao je član uprave VW-a Tomas Ε mal, napominjuΔ‡i da Δ‡e to konačno učiniti e-mobilnost pristupačnom i dominantnom pogonskom tehnologijom.

Prema decembarskim podacima kompanije Benčmark Mineral IntelidΕΎens, cena Δ‡elijskih baterija za električna vozila pala je u proseku na 110 dolara po kilovat-satu, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.