WTO: Carine SAD na robu iz Kine su nelegalne

Svetska trgovinska organizacija (WTO) je danas presudila da su nelegalne američke carine na kinesku robu vrednu više od 200 milijardi dolara.

Tom odlukom je WTO prvi put presudila protiv serije carina koje je administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela nizu zemalja – i saveznica i rivala.

Tramp je više puta kritikovao WTO da se nepošteno odnosi prema SAD.

Telo WTO za rešavanje sporova nije prihvatilo argument SAD da su nedozvoljene aktivnosti Kine štetne po američke interese u oblastima kao što su kradja intelektualne svojine i transfer tehnologije.

Presuda teoretski omogućava Kini da uvede uzvratne carine na američku robu vrednu milijarde dolara.

Medjutim, nije verovatno da će ona imati veliki konkretan uticaj, bar ne u kratkom roku, jer SAD mogu da se žale na odluku, a sud WTO za žalbe trenutno ne funkcioniše, najviše zbog odbijanja Vašingtona da prihvati nove članove tog tela.

Sud za žalbe, koji donosi konačne presude u trgovinskim sporazumima, ne funkcioniše od prošle godine, kada su istekli mandati dve od tri poslednje sudije.

Američke carine su uperene protiv dve grupe kineskih proizvoda.

Takse od 10 odsto SAD su u septembru 2018. uvele na kinesku robu vrednu oko 200 milijardi dolara. Osam meseci kasnije SAD su te takse podigle na 25 odsto.

U junu 2018. SAD su uvele takse na kinesku robu vrednu oko 34 milijarde dolara.

Telo WTO za rešavanje sporova presudilo je danas da mere SAD krše dugotrajna pravila medjunarodne trgovine jer se odnose samo na proizvode iz Kine i da Vašington nije adekvatno potkrepio tvrdnju da su kineski proizvodi pogodjeni dodatnim carinama imali koristi od navodno nepoštenih aktivnosti Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.