YUTA će turistima garantovati sigurnost putovanja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) od ove godine prvi put putnicima garantuje sigurnost putovanja, ako turistička agencija propadne ili ne obezbedi turistima odgovarajući smeštaj, izjavio je direktor te asocijacije Aleksandar Seničić.

On je agenciji Beta rekao da će Juta u slučaju prestanka rada agencije ili neispunjenja programa putovanja, u najkraćem mogućem roku garantovati povraćaj novca putnicima koji nisu počeli putovanje.

„Ako agencija prestane da radi pre kretanja na put, klijentima će biti vraćen novac u roku od pet dana, a ako žele, moći će da izaberu putovanje kod neke druge agencije koja je u tom programu“, rekao je Seničić.

Kako je objasnio, ako se desi da putnici dodju na destinaciju, a da im agencija nije obezbedila smeštaj, Juta će im pomoći da pronadju smeštaj ili da se vrate u zemlju, ako to žele.

U program Juta garancija putovanja, kako navodi, uključeno je 150 agencija, koje su ispunile potrebne kriterijume i za koje je procenjeno da su sigurne.

„Najveća prednost ovog dodatnog osiguranja je to što će u sezoni u svakom trenutku na 350 do 370 destinacija biti 500 do 700 predstavnika i moći ćemo da reagujemo u trenutku“, istakao je Seničić i dodao da je ovakva vrsta osiguranja jedinstvena ne samo na domaćem tržištu, već i u okruženju i Evropi.

Naglasio je da neće sve agencije koje su članice Juta biti deo ovog programa i objasnio da će one koje učestvuju imati istaknut zaštićeni znak „YUTA garancija putovanja“ na poslovnicama, katalozima i sajtovima.

„Oni koji budu putovali sa agencijom koja nema ovo osiguranje moraće da čekaju isplatu štete, kao i do sada i da se nadaju da će im država pomoći ukoliko se desi nešto nepredvidjeno“, naveo je Seničić i dodao da se ranije na povraćaj novca čekalo i po nekoliko meseci.

Naveo je da će putnici moći da žale tehničkoj podršci Jute telefonom koji će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji, a u roku od par sati Juta će reagovati.

Seničić je naglasio da ovaj vid osiguranja ne predvidja nikakve nove troškove za putnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.