U trendu

Za 10 do 15 dana počinje rekonstrukcija toplane u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da bi radovi na kompletnoj rekonstrukciji toplane Energetika u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo da počnu u narednih 10-15 dana.
Kako je objavljeno na gradskom sajtu potpisivanjem ugovora između Ministarstva zaštite životne sredine i izvođača radova izabranog na tenderu, odnosno konzorcijuma koji čine Energotehnika Južna Bačka, Reming, Jadran i AG institut, stvoreni su svi uslovi za početak ovih radova.

Potpisivanjem ugovora se, prema rečima gradonačelnika Dašića, završava pripremni deo projekta koji i inače najduže traje.

„Već sada možemo da prognoziramo da će oko Nove godine izvođač početi da pušta u pogon jedan po jedan kotao. On se ugovorom obavezao da radove završi u roku od 120 dana, što znači da će ceo set novih kotlova na gas biti ugrađen tokom januara“, istakao je on.

Dodao je da se time konačno, posle 50 godina, u Kragujevcu iz upotrebe izbacuju kotlovi na ugalj.

„To je važno za sve Kragujevčane, a naročito za one koji žive u delovima grada najviše pogođenim izduvnim gasovima iz Energetike, koja je jedan od najvećih zagađivača“, rekao je Dašić.
Modenizacija kotlova je samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, a ono naročito utiče na kvalitet života stanovnika u naseljima Pivara i Lekina bara.

Radovi na uklanjanju 40.000 tona nagomilanog pepela, obuhvaćeni su budžetom za sledeću godinu a saniranje pepelišta, će prema Dašićevim rečima, početi u januaru 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.