U trendu

Za 2023. Srbijagas planirao povećanje poslovnog i neto dobitka

NOVI SAD – Nadzorni odbor Srbijagasa za 2023. godinu planirao je da će ta državna kompanija ostvariti za nekoliko procenata veći poslovni i neto dobitak od planiranog za ovu godinu.

U informaciji o sednici Nadzornog, na sajtu Srbijagasa navodi se da je plan obima prometa prirodnog gasa koji je nešto veći od procenjenih količina za ovu godinu.

Iz uvoza će se nabavljati 99 posto gasa, a u 2023. biće utiskivanja gasa u skladište Banatski dvor, kao i u skladišta u Mađarskoj.

U 2023. godini planirana je naplata tekućih potraživanja od 95 posto, dok je za potraživanja iz ranijih godina to 20 procenata.

Konstatovano je da će do povećanja cene od 11 posto doći 1. januara, te da se i u 2023. godini očekuje državna nadoknada razlike u ceni gasa u slučaju poremećaja na tržištu.

Planirani troškovi poslovanja za 2023. godinu značajno su niži od iznosa predviđenog za 2022. godinu, a plan zarada je izrađen bez povećanja osnovice za utvrđivanje osnovne zarade.

Srbijagas planira investicije na izgradnji magistralnog gasovoda “sever-jug” i razvodnih gasovoda Leskovac-Vranje, Zlatibor-Prijepolje, Glogovnik-Sjenica, Paraćin-Negotin-Prahovo i Beograd-Valjevo-Loznica.

Planirana su dalja preuzimanja postojećih gasovodnih mreža, kao i u proširenje gasne mreže srednjeg pritiska u Novom Sadu uključujući gasovode za fabriku “Continental” i Klinički centar Vojvodine.

U planu je i nastavak gasifikacije gradova i opština u Srbiji i izgradnja priključaka po principu „ključ u ruke“.

Nadzorni odbor Srbijagasa usvojio je i devetomesečni izveštaj o poslovanju kojim je iskazan pozitivan finansijski rezultat.

Doneta je i odluka raspodeli dobiti preduzeća po finansijskom izveštaju za 2021. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar