U trendu

Za “Bild” Dragi vampir koji „sisa“ račune štediša

BERLIN – Najprodavaniji nemački list „Bild“ optužio je danas predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija za pražnjenje bankarskih računa nemačkih štediša, samo dan nakon što je ta institucija spustila kamatne stope još dublje u negativnu teritoriju.

Pored fotomontaže Dragija sa očnjacima i u odeći vampira, stoji „Bildov“ naslov:
„Grof Dragila isisava naše račune. Horor za nemačke štediše se nastavlja i nastavlja.“

Predsednik ECB se, kako podseća Rojters, i ranije nalazio na udaru kritika tog nemačkog lista.

Podržavajući gnev nemačkih štediša, predsednik nemačke Asocijacije štedionica Helmut Šlevajs je poručio da najnoviji paket ECB-a „donosi više štete nego koristi“.

Međutim, nemački ministar finansija Olaf Šolc je pokušao da umiri štediše.

„Većina ugovora koje klijenti imaju sa svojim bankama trenutno ne dozvoljavaju takve kaznene stope, tako da problem nije akutan. Banke su dovoljne mudre da shvate šta bi izazvale takve kaznene stope“, izjavio je Šolc.

Joakim Vurmeling, član Upravnog odbora nemačke centralne banke, zauzeo je međutim drugačiji stav.

„Banke bi uskoro mogle da prebace troškove negativnih kamatnih stopa na još veći broj klijenata“, rekao je on za magazin „Fokus“.

Prema njegovim rečima, niko ne bi trebalo da se iznenadi ako banke bude zahtevale veće provizije.

Nadajući se ubrzanju ekonomske aktivnosti skoro deceniju nakon dužnicke krize evrozone, ECB je najavila juče i da će kupovati obveznice na neograničen period, što je mera koja će još više spustiti troškove zaduživanja, ocenjuje Rojters.

Najavljeni podsticaji, veći od očekivanih, odmah su probudili zabrinutost među štedljivim Nemcima, koji se godinama žale da im ECB uskraćuje pristojnu stopu povrata na njihove ušteđevine.

(Tanjug)

Napišite komentar