U trendu

Za dobrovoljne penzije uplaćuje 9,3 odsto zaposlenih

BEOGRAD – Na kraju drugog kvartala ove godine
u dobrovoljne penzijske fondove u Srbiji je uplaćivalo 206.830 ljudi, a učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih je iznosilo 9,3 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).
Prosečan iznos sredstava akumuliranih na njihovim računima iznosio je 261.000 dinara.
Struktura korisnika fondova nije se u ovom periodu znatno promenila u odnosu na ranije, pa su većinu, 57,4 odsto, činili muškarci, prosečna starost korisnika je iznosila oko 47 godina, a najveći broj njih je u starosnoj dobi između 40 i 60 godina – oko 62 odsto.
U dobrovoljne penzijske fondove ljudi mogu uplaćivati sami a i poslodavci mogu uplaćivati dodatnu penziju za svoje zaposlene.
U drugom tromesečju ove godine 39,3 odsto uplata su bile individualne uplate, 33,6 odsto uplate poslodavaca, dok se 27,1 odsto odnosilo na uplate preko penzijskih planova.
Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je 48,2 milijarde dinara, četiri puta više nego pre 10 godina a u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal porasla je za jedan procenat.
Ukupne uplate u drugom tromesečju su iznosile 914 miliona dinara, članovi su povukli 592,3 miliona dinara.
Struktura ulaganja imovine fondova nije se znatnije promenila u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo, ukupno 77,3 odsto, imale državne obveznice, zatim sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka koji su činili 8,9 odsto i akcije 12,7 procenata.
Najveći deo imovine fondova bio je u dinarima, 84,2 odsto a ostalih 15,8 odsto imovine se nalazilo u evrima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.