U trendu

Za ekologiju u budžetu 2022. možda i 36 milijardi RSD

BEOGRAD – Skupštinski odbor za zaštitu životne sredine danas je dao saglasnost na rekordno izdvajanje od 15,4 milijarde dinara za Ministarstvo zaštite životne sredine u predlogu budžeta za 2022. godinu.

Istaknuto je da se sa osnovnim iznosom od 15,4 milijardi dinara, i planiranim uvećanjima od devet milijardi kroz kreditne linije kao i 12 milijardi dinara koji se za ekološke projekte nalaze kod Ministarstva građevine dokazuje da je ekologije jedan od tri prioriteta Vlade Srbije.

Mirjana Lukić iz Ministarstva finansija rekla je da je planiranih 15,4 milijarde uvećanje od 85 procenata u odnosu na inicijalni budžet koji je Ministarstvo zaštite životne sredine imalo u ovoj godini.

Dodala je da je to gotovo 39 posto je veći iznos od utvrđenog poslednjim rebalansom u 2021. godini.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković rekla je da se očekuje da izdvajanja za ekologiju i projekte u njoj budu ukupno 36 milijardi dinara.

Ona je u ekološka izdvajanja uključila i 12 milijardi dinara iz kineskog kredita koji se za izgradnju prečistača otpadnih voda za gradove i opštine realizuje preko Ministarstva građevina, kao i očekivane kreditne linije od banke Saveta Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Istakla je da su ulaganja po „zelenoj agendi“ predviđena na 6,5 milijardi dinara, a pored izdvajanja za reciklažu tu je apostrofirala radove na toplani u Kragujevcu koji obuhvataju saniranje deponija sa 40.000 tona pepela.

Dodala je da se planiraju ulaganja u 26 lokalnih samouprava u izgradnju kanalizacione mreže odnosno prečistače otpadnih voda.

Navela je da je planirano finansiranje izgradnje osam regionalnih reciklažnih centara koji će pokrivati više od 50 gradova i opština.

Ona je istakla da je 600 miliona dinara planirano za trogodišnje čišćenje istorijskog otpada te da se nada će Srbija na kraju tog perioda neće više imati.

Dodala je da je za 360 miliona dinara planirana nabavka oprema za komunalni otpad koja će biti podeljena gradovima i opštinama, a dodatnih 100 milona je za čišćenje divljih deponija i smetlišta i obezbeđenje video nadzora neophodnog za kontrolu.

Ministarstvo je planiralo 100 miliona za podršku pošumljavanju, 350 miliona dinara za saniranje zatvaranje nesanitarnih deponija, dok će 400 miliona biti potrošeno za podršku lokalnim samoupravama koje nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju sisteme upravljanja otpadom.

Ona je rekla da je obezbeđeno i 200 miliona dinara za prečistač otpadnih voda i nedostajuću kanalizaciju za opštinu Zubin Potoku.

Više poslanika članova Odbora istaklo je da su iznosi za ekologiju opredeljeni u predloženom budžetu ohrabrujući, nikad veći i da svedoče o opredeljenju države da se rešavaju višedecenijski problemi u toj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.