U trendu

Za energetiku 14 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za energetiku potpisao je u petak ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za projekte korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa i izradu novih istražno-ekspolatacionih bušotina.

Za realizaciju projekata na nivou lokalnih samouprava, opština Ada dobila je 9,9 miliona dinara, a četiri miliona dinara dobila je Inđija, prenose mediji.

Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava sa predstavnicima 12 poljoprivrednih gazdinstava o realizaciji projekta primene solarne energije u zalivnim sistemima.

– Za realizaciju projekta o korišćenju raspoloživih hidrotermalnih resursa bilo je predviđeno 20 miliona dinara. Na konkurs Sekretarijata pristigle su tri prijave, ali je konkursna komisija utvrdila da su samo dva aplikanta ispunila sve uslove predviđene konkursom – rekao je pokrajinski sekretar Nenad Stanković.

Stanković je naglasio da je veliko interesovanje postojalo za dodelu sredstava za primenu solarne energije u zalivnim sistemima, te da je na taj konkurs stigla 41 prijava.

– Novac za realizaciju projekata biće uplaćen do kraja ove godine, a rok za dostavljanje izveštaja o realizaciji i utrošenim sredstvima je petnaest dana nakon 30. juna 2016. godine – rekao je Stanković.

Predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki istakao je da će sredstva biti iskorišćena za bušenje termalne bušotine, a u prvoj fazi projekta ova opština će izdvojiti još 10 miliona sopstvenih sredstava.

Planovi su da se naredne godine počne sa izgradnjom velnes centra na 2.000 kvadratnih metara a ta bušotina biće osnova za dalju investiciju.

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović naglasio je da su sredstva dodeljena toj opštini namenjena za rekonstrukciju izvora vode koji se koristi za banju u Starom Slankamenu.

Predstavnici poljoprivrednih gazdinstava složili su se da je upotreba solarnih panela u sistemima za navodnjavanje izvanredna pomoć poljoprivrednicima, jer se iskorišćavaju obnovljivi izvori energije, ali i garantuje ušteda.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar