U trendu

Za energetsku efikasnost domaćinstava 100-150 miliona evra

BOR – Sledeće godine sigurno će između 100 i 150 miliona evra biti uloženo u podizanje energetske efikasnoste i zamenu stolarije samo kod domaćinstava, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Minimum ulaganja u energetsku efikasnost mora godišenje u Srbiji mora da bude 150 miliona evra, da bi Srbija za pet godina smanjila potrošnju energije bar za 30 procenata“, rekla je ona prilikom posete kompaniji Ziđin u Boru.

Dodala je da su ulaganja u energetsku efikasnost za Srbiju kao jedna nova elektrana koju ćemo graditi u narednih nekoliko godina.

Ona je ocenila da će proces energetske tranzicije u Srbiji u narednom periodu izroditi investiicije vredne 17 milijardi evra.

„Preko šest milijardi evra će se ulagati u elektroenergetiku, to je potpuno sigurno. Biće velikih i srednjih hidroelektrana, ali će se ulagati u obnovljive izvore energije, solarne i vetroelektrane“, rekla je ona.

Kako je navela radi se o elektranama od gigavat i više, koje će biti izgrađene u narednom periodu.

„Kada kažem naredni period, to nije za 5 ili 10 godina, nego tu pred nama. Ove godine ćemo napraviti određene sporazume vezano za obnovljive izvore energije“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da se u rudarstvo očekuju ulaganja od preko 4-5 milijardi evra.

„Srbija jeste rudarska zemlja, i nije to samo ugalj o kome se često priča, nego i neke druge mineralne sirovine čija je vrednost preko 200 milijardi evra“, rekla je ona.

Ona je iznela očekivanja da će energetika za nekoliko godina izgledati drugačije u odnosu na današnju u Srbiji, i ocenila da je u tom sektoru do skora bilo puno dezinvestiranja.

„Bilo je puno priča da treba ulagati, a suštinski se malo ulagalo“, rekla je ona.

Kako je navela u energetici Srbija će se sa regionom povezati u gasnom i elektroenergetskom smislu.

„Bez tog povezivanja nema nam liderstva u regionu koje mi želimo da imamo u energetici“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.