U trendu

Za firme u Srbiji i dalje najveći izazov kako privući kandidate i zadržati zaposlene

Za kompanije u Srbiji i dalje je najveći izazov kako privući kandidate i zadržati zaposlene, pre svega u kompanijama koje imaju više od 300 zaposlenih, pokazalo je istraživanje specijalizovanog sajta za zapošljavenje Infostud Puls HR zajednice, objavljeno danas.

U porastu su izazovi sa motivacijom zaposlenih i organizacionim pitanjima, dok je kod kompanija koje imaju do 50 zaposlenih više u fokusu praćenje trendova i benefita, rezultati su Istraživanja, koje je rađeno u februaru ove godine, a koje je obuhvatilon različite industrije, kao što su proizvodnja, auto-industrija, prodaja, FMCG, bankarstvo i osiguranje.

Ukoliko se posmatraju pojedinačne industrije, najviše izazova sa zadržavanjem zaposlenih imaju firme iz oblasti logistike i prevoza robe i putnika ( 71 odsto), dok sa privlačenjem kandidata najviše problema imaju kompanije iz oblasti roba široke potrošnje (58 odsto) i proizvodnja (55 odsto).

Kada je reč o radnom okruženju, istraživanje je pokazalo da postoji razlika u pristupu u radu van radnog mesta i radu iz kancelarije.

Kako je navedeno, podaci govore da je rad iz firme obavezan za sve zaposlene u 46 odsto kompanija.

Ispitanici iz kompanija van IT industrije su još jednom potvrdili da je zbog prirode posla rad od kuće daleko manje zastupljen, a njih 47 odsto je navelo da je dolazak na radno mesto je obavezan, što se ne razlikuje mnogo u odnosu na prošlogodišnje istrživanje, objavio je Infostud.

Ukoliko se uzmem u obzir veličinu organizacije, kako je navedeno, obavezan rad iz kompanije je više zastupljen u manjim i srednjim, dok velike firme pokazuju nešto veću fleksibilnost kada je u pitanju način rada.

Industrije marketinga, medija i komunikacija, kao i deo koji pripada bankarstvu, finansijama i reviziji, imaju znatno fleksibilnije oblike rada, dok najveći broj ispitanika, koji su naveli da je obavezan rad za sve iz kompanije očekivano, dolazi iz logistike, prevoza robe i putnika (67 odsto), proizvodnje (59 odsto) i trgovine/prodaje (56 odsto).

Od svih kompanija koje su učestvovale u istraživanju njih 51 odsto je odgovorilo da pruža povratnu informaciju uvek i svim kandidatima koji konkurišu za posao, dok su preostali, koji su rekli da se ne javljaju svima ili da se ne javljaju uopšte, kao razlog za to naveli nedostatak vremena i neadekvatne prijave.

Zbog ekspanzije upotrebe veštačke inteligencije (AI), ove godine Infostud je proveravao koliko i u koje svrhe kompanije koriste neke od dostupnih AI alata u aktivnostima vezanim za zapošljavanje.

Od ispitanih kompanija samo sedam procenata njih koristi ove alate, najviše za potrebe strukturiranja intervjua i testova u odnosu na traženu poziciju, kreiranja oglasa, zakazivanja intervjua, pretrage baza, brainstorminga, kreiranja upitnika i kreiranja opisa poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.