U trendu

Za gradove i opštine Vojvodine obuka socijalne ekonomije

NOVI SAD – Dvodnevna obuka u oblasti socijalne ekonomije i preduzetništva za predstavnike lokalnih samouprava Vojvodine počela je danas, saopštila je Pokrajinska vlada.

Potpredsednik vlade Branko Ćurčić istakao je da je to početak aktivnosti u koje će lokalne samouprave biti uključene kako bi se unapredila ta oblast.

Ćurčić, koji je ujedno i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje ekonomskog razvoja na teritoriji Vojvodine, izrazio je zadovoljstvo što je uočen značaj ove teme.

Dodao je da je reč o temi koja je deo prioriteta Evropske unije za period do 2027. godine i ima direktan uticaj na smanjenje nezaposlenosti.

Glavni cilj obuke je da se prošire znanja predstavnika lokalnih samouprava koji treba da budu podrška razvoju socijalnog preduzetništva.

Dodao je da je unapređenje socijalnog preduzetništva i jedan od značajnijih ciljeva Saveta.

Obuku je Pokrajinska vlada organizovala u saradnji sa Klasterom socijalnog preduzetništva Vojvodine.

„Reč je o oblasti koja nije dovoljno zastupljena u društvu i svesni smo činjenice da treba preuzeti obavezu u vezi sa aktivnostima koje će doprineti tome da se zajednica i nadležni senzibilišu za nju“, istakao je on.

Dodao je da socijalno preduzetništvo nisu samo firme za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica nego i dostizanje nekih društvenih ciljeva.

„Svedoci smo da postoji realna potreba da se reše određeni društveni izazovi kao što su zapošljavanje onih koji teže dolaze do posla i određeni ekološki problemi, a da to bude na održiv i preduzetnički način“, kazao je Ćurčić.

Socijalna preduzetnica Milica Rajačić iz Udruženja „Put jednog projekta“ istakla je da je socijalno preduzetništvo društveno odgovorno poslovanje.

Dodala je da se u Srbiji ono razvija u okviru državnih programa bez obzira na to što zakon u ovoj oblasti još nije stupio na snagu, kao i kroz evropske programe.

Projektni menadžer Siniša Tešić iz Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine istakao je da je socijalno preduzetništvo jedan od prioriteta EU, u cilju oporavka ekonomije nakon pandemije kovida 19.

„Obuka ima za cilj podizanje svesti u pogledu prepoznavanja socijalne ekonomije u lokalnim sredinama. U Evropskoj uniji 11 miliona ljudi je zaposleno u socijalnoj ekonomiji i očigledno je da socijalno preduzetništvo predstavlja potrebu savremenog društva“, naglasio je on.

Pomoćnik predsednika Opštine Šid Nebojša Ilić rekao je da ova oblast traži odgovornost svih nas, ali pogotovo onih koji rade u javnom sektoru, jer je reč o javnom interesu.

Na trodnevnoj obuci u novosadskom Edukativnom centru je 45 odabranih predstavnika lokalnih samouprava koji su zaduženi za pitanja iz oblasti privrede u svojim sredinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar