U trendu

Za osiguranje snabdevanja ponovo se troše rezerve

BEČ – Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler ponovo je donela odluku o puštanju u opticaj 60.000 tona dizela iz nacionalnih rezervi, kako bi osigurala snabdevanje tim gorivom.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, odgovarajući predlog je upućen skupštini nakon što je postignut dogovor sa OMV-om i ostalom naftnom industrijom.

Poslednjih dana sve se češće na benzinskim pumpama širom zemlje mogla videti poruka da više nema dizela.

Puštanjem u opticaj novih količina dizela treba da se osigura snabdevanje u Austriji sve dok rafinerija OMV-a u Švehatu ponovo počne sa radom.

Naime, od juna, kada se dogodio incident u rafineriji, odnosno na glavnom postrojenju za destilaciju nafte, ova glavna rafinerija radi samo sa petinom svojih kapaciteta.

Očekuje se da će u oktobru ponovo proraditi u punom kapacitetu.

Tokom leta Ministarstvo je u dva navrata puštalo u opticaj gorivo iz nacionalnih rezervi.

Najpre 4. juna kada je odobreno puštanje u opticaj 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina, te 12.jula 100.000 tona dizela i 45.000 polugotovih goriva.

U Austriji crpljenje goriva iz nacionalnih rezervi mora da odobri parlament.

Samo ako u parlamentu predlog Ministarstva dobije dvotrećinsku većinu moguće je osloboditi određene količine iz rezervi.

Ministarstvo najavljuje da će, čim rafinerija u Švehatu ponovo proradi, početi novo punjenje nacionalnih rezervi, koje su namenjene samo za vanredne slučajeve.

OMV je, s tim u vezi, najavila da će i dalje povećanu količinu nabavljati na evropskom tržistu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar