U trendu

Za nekoliko dana poskupljuju cigarete, ali to nije jedino što ćemo plaćati više

Početkom februara za 10 dinara po paklici poskupeće cigarete u Srbiji.

Odluka o novim cenama niškog proizvođača Filip Morisa važiće od 3. februara, a novi cenovnik JT Internacionala iz Sente stupa na snagu 10. februara, navodi se u odlukama objavljenim u Službenom glasniku.

Cigarete kompanije „Filip Moris“ će tako prve „skočiti“, pa će paklica „bonda“ od 3. ferbuara, koštati 270 dinara. Malboro će biti 360, na primer „flavor touch“ će biti 320 (sada košta 310), parlament Aqua blue“ će koštati 400 dinara.

Vlada Srbije 21. januara donela je odluku o usklađivanjima iznosa dinarskih iznosa akciza sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini.

Novi iznosi akciza za derivate nafte su od 44,59 dinara po kilogramu TNG-a do 68,5 dinara po kilogramu kerozina i derivata koji se dobijaju od frakcija nafte pri destilaciji do 380 stepeni.

Usklađenje akcize za alkoholna pića su od 22,84 dinara za niskoalkoholna pića i 26,1 dinar za litar piva, do 343,7 dinara po litri rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina.

Akcize na kafu kreću se od 91,8 dinara na kilogram nepržene kafe, preko 172,1 dinara na ekstrakte, esencije i koncentrate kafe, do 344,24 dinara po kilogramu napitaka i bezalkoholnih pića koja sadrže kafu, ekstrakte, esencije i koncentrate kafe.

Usklađeni dinarski iznosi akciza primenjivaće se od 1. januara, navodi se u odluci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.