U trendu

Za podsticaj lovstva, pošumljavanja 80 miliona dinara

NOVI SAD – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručili su danas 115 ugovora ukupne vrednosti 80 miliona dinara, za podršku rasadničkoj proizvodnji, pošumljavanju i razvoju lovstva na teritoriji AP Vojvodine.

Milićević je naglasio da su danas podržane dve veoma važne kategorije u ukupnom razvoju agrara, u koji je Pokrajinska vlada, u prethodne tri i po godine, investirala preko 20 milijardi dinara, saopštila je Pokrajinska vlada.

On je napomenuo da je svega 6,5 odsto površine u AP Vojvodini pošumljeno, što je nedovoljno.

„S druge strane, pošumljene površine nisu ravnomerno raspoređene na celoj teritoriji Vojvodine. Zbog toga će se Pokrajinska vlada ovim problemom ozbiljno baviti i kada je reč o ulaganju u pošumljavanje i o njegovom intenziviranju“, kazao je Milićević.

On je podsetio na to da je devedesetih godina lovstvo u Srbiji bilo veoma razvijeno, a da je potom usledio period kada je ova važna privredna i turistička grana zapostavljena.

„Ulaganjem u lovstvo želimo da vratimo deo sjaja vojvođanskih lovišta, da privučemo što više domaćih i stranih turista koji preferiraju lovstvo. To je onda i ozbiljan priliv u budžet Srbije i Vojvodine“, naglasio je Milićević.

Prema rečima Radojevića, u protekle tri i po godine, iz pokrajinskog budžeta je opredeljeno skoro 45 miliona dinara za pošumljavanje 323 hektara. U istom periodu ukupne investicije u rasadničku proizvodnju iznosile su 63,8 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 55,5 miliona.

Radojević je naglasio da je u razvoj lovstva u Vojvodini u prethodnom periodu investirano ukupno 183,2 miliona dinara, a da je iz pokrajinskog budžeta uloženo više od 130,8 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar