Za podsticaj privredi u budžetu Ministarstva 17,6 mlrd din

BEOGRAD – Za podsticaj privredi u budžetu Ministarstva privrede za 2021. godinu izdvojeno je 17,6 milijardi dinara, kažu u Ministarstvu i navode da je najveći deo budžeta tog resora usmeren na programe podrške privredi za nove investicije koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.

U Ministarstvu privrede za Tanjug su precizirali da se podrška nastavlja u tri smera: ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

Od ukupno 17,6 milijardi dinara za podsticaj privredi, dve milijarde dinara su za programe podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Tako je, preciziraju, od ukupno dve miljarde dinara, 1,55 milijardi dinara namenjeno za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, 200 miliona dinara za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Dodaju da je 150 miliona dinara namenjeno za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade.

U Ministarstvu privrede napominju da se od ove godine pokreće poseban program podsticanja razvoja preduzetništva namenjen dvema veoma važnim ciljnim grupama – mladima i ženama.

Objašnjavaju da će programi predstavljati kombinaciju bespovratnih sredstava u visini i do 45 odsto vrednosti projekta i veoma povoljnih kredita Fonda za razvoj i poslovnih banaka.

Takođe, preko mreže regionalnih razvojnih agencija, biće pilotirana i nova paket usluga besplatne stručne podrške za ove ciljne grupe, koja će sadržati obuke, podršku za pripremu aplikacije za novi program, podrške oko osnivanja privrednog subjekta i višemesečnog mentoringa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.