U trendu

Za popravku Sev. toka 1 moze da se angazuje grupa PRSI

MOSKVA – Ruski gasovod Severni tok 1 mogao bi da angažuje Pul za popravku i podmorske intervencije (PRSI), koji kompanijama članicama obezbeđuje opremu za saniranje oštećenja, saopšteno je iz kompanije Nord Strim AG, prenosi Rojters.

Evropska unija je pokrenula istragu o curenjima gasa iz Gaspromovih gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru ove nedelje, navodeći da sumnja na sabotažu.

PRSI obezbeđuje opremu za popravku cevovoda svojim članovima u okviru udruženja operativnih kompanija među kojima su, pored ostalih, i norveški Ekvinor i Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

„Nord Strim AG je član PRSI grupe i može da angažuje PRSI u kasnijoj fazi, kada strategija popravke i rešenje budu razvijeni“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Gasovod Severni tok 1, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa, zaustavljen je 31. avgusta na tri dana zbog, kako je Gasprom naveo, remontnih radova.

Gasprom, međutim, nije ponovo pokrenuo protok gasa ovim cevovodom, rekavši da nije u stanju da izvrši potrebne radove zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

Operater gasovoda Severni tok 2, koji je izgrađen pored Severnog toka 1 ali nije nikada pušten u rad, nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentarom.

Portparol švedskih pomorskih vlasti izjavio je za list Svenska Dagbladet da je otkriveno i četvrta rupa na oštećenim gasovodima Severni tok iz kojih je ove nedelje počelo curenje gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar