U trendu

Za prvih devet meseci porez naplaćen u iznosu od 962,1 mlrd

BEOGRAD – Naplata poreza za prvih devet meseci ove godine iznosila je 962,1 milijardu dinara, što je 81,4 milijardi dinara više u odnosu na planove naplate Ministarstva finansija, rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Reč je o bruto naplati PDV-a i akciza, to jest iznosu koji je naplaćen od kompanija, preduzetnika i fizičkih lica.

Naplata poreza u tom periodu je ostvarena sa indeksom od 109,2, dok je u istom periodu lane indeks naplate bio 99,4.

Poreska uprava te rezultate naplate ocenjuje više nego pozitivne imajući u vidu sve probleme koje je izazvala globalna pandemija.

Dodaju i da je rezultat pozitivan i s obzirom na to da je značajan iznos naplate objedinjenih poreza i doprinosa odložen za 4. odnosno 5. januar 2021. godine.

Iz Poreske navode da je čak i u doba globalne pandemije sačuvan visok nivo dobrovoljne naplate poreza i da on iznosi oko 98 odsto.

Dodaju da je u prethodnih pet godina Poreska fokusirana na naplatu tekućih dugova želeći da na taj način spreči stvaranje tzv. novih dugova.

Međutim, ističu, stari dugovi i dalje postoje i prema njihovim dosadašnjim iskustvima dug starosti preko jedne godine je vrlo teško naplatiti.

Kažu da Poreska ulaže sve svoje kapacitete kako bi ta dugovanja poreskih obveznika naplatila u što većem iznosu.

Od početka godine, zaključno sa 30. septembrom ove godine, Poreska je donela 36.139 rešenja o prinudnoj naplati.

Prinudna naplata se odnosila po svim predmetima – blokade računa, iz pokretne i nepokretne imovine, iz zarada, penzija i gotovog novca.

U pitanju su rešenja o prinudnoj naplati koja su doneta na osnovu dugovanja ne samo iz prošle godine, već se odnose i na prethodni period, kažu u Poreskoj upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.